19 maart 2020 In de media

Algemeen directeur Pascal van Wijk over de actualiteiten

We bevinden ons met z’n allen in een uiterst bijzondere situatie. De wereld strijdt tegen het coronavirus. De gevolgen zijn voor iedereen enorm en het moge duidelijk zijn dat voetbal ondergeschikt is aan de wereldwijde situatie. Algemeen directeur Pascal van Wijk gaat nader in wat voor weerslag de huidige toestanden hebben op Vitesse.
“Allereerst staat voorop dat gezondheid voor alles gaat. Wat er nu gebeurt in de wereld is van ongekende omvang. We leven mee met de personen en familieleden die getroffen zijn door het virus. Ook is een diepe buiging voor iedereen die hard werkt om het virus te bestrijden op zijn plaats, net zoals voor iedereen in andere cruciale beroepsgroepen die bergen werk verzetten”, vertelt Pascal van Wijk.

“Tegelijkertijd voel je door het hele land een enorme solidariteit en betrokkenheid. Samen zetten we ons in tegen het virus. Er wordt op elkaar gelet en waar nodig ondersteunt men elkaar. Met Vitesse Betrokken zijn we aan het onderzoeken op welke manier we een steentje kunnen bijdragen om elkaar te ondersteunen en te ontlasten. Want ook vanuit Vitesse willen we onze mogelijkheden inzetten om de maatschappij te helpen. Hierover volgt snel meer informatie.” Niet alleen vanuit de club ontstaan er initiatieven, ook de supporters hebben niet stilgezeten. Van Wijk: “Onze supporters hebben zich wederom van hun beste kant laten zien. Met een metersbreed spandoek hebben zij bij ziekenhuis Rijnstate het zorgpersoneel en iedereen die zich hard maakt voor de bestrijding van het virus een steun in de rug gegeven.”

De landelijke maatregelen volgen zich in rap tempo op. Van Wijk: “Vanaf het begin hebben wij gezegd dat we het advies van de officiële instanties zoals de overheid en het RIVM opvolgen. Het is voor ons vanzelfsprekend dat wij die maatregelen ter harte nemen. Het gevolg op dit moment is, dat de selectiespelers vanuit huis individuele programma’s volgen, revalidanten zich individueel en in vooraf besproken tijdsloten zich soms op Papendal melden, de Vitesse Voetbal Academie voorlopig helemaal stilligt en het voltallige kantoorpersoneel thuis werkt. In razend tempo is iedereen voorzien van de juiste middelen om het werk zo goed als mogelijk vanaf een afstand te kunnen uitvoeren.

Daarnaast zijn alle wedstrijden tot en met in elk geval maandag 6 april uitgesteld. De KNVB werkt momenteel samen met de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie aan de diverse scenario’s hoe de competitie hervat kan worden. Uiteraard blijven we daarbij afhankelijk van de omstandigheden. De insteek vanuit de KNVB en alle clubs is heel duidelijk: waar mogelijk willen we zo veel mogelijk wedstrijden spelen met publiek. Immers spelen we voetbal voor onze supporters. Het is nu afwachten op welk scenario we afkoersen. We kunnen nu simpelweg niet vooruit lopen op de zaken.”

“Ook voor ons is het een nieuwe en complexe situatie”, vervolgt Van Wijk. “We hebben dagelijks contact met onze eigen collega’s en betrokken instanties. We hebben de afgelopen dagen ook afwegingen moeten maken. Zo hebben we besloten dat onze spelers in Nederland moeten blijven en dus niet naar het buitenland mogen reizen, om zodoende geen onnodige (gezondheid)risico’s te lopen. In alle afwegingen die we maken staat de volksgezondheid centraal.”

Tot slot: “De komende periode gebruiken we om zo goed en kwaad als het kan, het werk voort te zetten. De spelers proberen zo fit mogelijk te zijn als onze trainingsaccommodatie weer wordt opengesteld voor collectieve trainingen. Daarnaast proberen we de brede consequenties van de maatregelen inzichtelijk te maken. Maar bovenal zijn we in gedachten bij diegenen die getroffen zijn door het virus en betrokken zijn bij de bestrijding daarvan. En waar we kunnen, dragen we met Vitesse Betrokken bij om elkaar een hart onder de riem te steken. We wensen iedereen heel veel sterkte en kracht toe in deze nare situatie”, aldus de algemeen directeur.

De KNVB geeft op deze pagina antwoorden op veel gestelde vragen omtrent voetbal en het Corona-virus: https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/uitgelicht/59625/veelgestelde-vragen-over-het-coronavirus-en-voetbal

Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: