25 december 2021 In de media

Allach kijkt terug op Vitesse: “De jeugd. Daar geniet ik nu nog het meest van als ik naar Vitesse kijk”

Mo Allach legde fundament onder huidige succes Vitesse: ‘Vooral trots op de eigen jeugd’

Mo Allach werkte over twee periodes vijf jaar bij Vitesse als technisch directeur. Nu bouwt hij vanuit dezelfde functie aan een stabieler RKC. Bij Vitesse geldt hij als één van de grondleggers van het huidige succes.

Allach (48) geeft weinig interviews. De geboren Hagenaar werkte bij Vitesse het liefst vanuit de luwte en doet dat ook nu weer in Waalwijk. In maart 2019 keerde hij terug op Papendal, maar na een conflict met eigenaar Valery Oyf eindigde die termijn alweer na negen maanden.

Visies

Allach heeft er nooit inhoudelijk op gereageerd, maar voelde zich volgens bronnen gepasseerd toen het ging om de opvolging van de ontslagen Leonid Slutsky bij Vitesse. “Als visies te veel uiteenlopen houdt het op”, is het enige dat hij er nu nog over kwijt wil.

Bij RKC waait de wind een stuk zachter. De doelstellingen liggen anders, maar zijn met de beperkte middelen misschien nog wel moeilijker. “Ons doel voor de korte termijn is dit seizoen handhaving.” Voor de lange termijn ‘ontwerpt’ Allach naar eigen zeggen een ‘strategie’ die vooral moet leiden tot groei en ontwikkeling bij de gemoedelijke Brabantse club.

Bij Vitesse werkte Allach jaren in de subtop en was het doel Europees voetbal. Onder zijn leiding werd in Arnhem in 2017 de beker gewonnen. Hij zette óp Papendal tussen 2013 en 2017 een gedegen organisatie neer met de opleiding als speerpunt. Ook toenmalig scout Marc van Hintum, die eveneens technisch directeur was bij Vitesse, maakte zich altijd sterk voor het inpassen van de eigen jeugd.

Eigen jeugd

“Daar geniet ik nu nog het meest van als ik naar Vitesse kijk. Jongens zoals Manhoef, Buitink en Huisman krijgen echt kansen van deze trainer. Het maakt me wel onwijs trots om dat te zien. We hebben destijds heel veel geïnvesteerd in de jeugd en het is hartstikke mooi dat het zich nu uitbetaalt bij Vitesse”, zegt Allach.

Sterkhouders

De meeste aandacht gaat dit seizoen echter uit naar de Europese prestaties van Vitesse. Ook die heeft Allach de afgelopen maanden met extra interesse gevolgd. Onder zijn verantwoordelijkheid kwamen spelers als Richedley Bazoer, Sondre Tronstad, Eli Dasa en Matus Bero naar Arnhem, allemaal sterkhouders van het huidige Vitesse die een belangrijke rol speelden in de Conference League.

Vastgebeten

Nu Vitesse voor het tweede jaar op rij goed presteert, mag met terugwerkende kracht geconcludeerd worden dat Allach met zijn aankopen van toen een sterk fundament onder het succes van nu heeft gelegd. “Bazoer vind ik echt een speler van de buitencategorie. We hebben ons daar toen echt in vastgebeten en hij was betaalbaar voor Vitesse. Toen zijn we ervoor gegaan.”

“Een speler als Bero hadden we al vrij lang op de radar”, vervolgt Allach. “Het gaat ook vaak ook om het juiste moment. Wanneer pik je iemand op. Met Tronstad heb ik de eerste gesprekken gedaan. Toen hij kwam was ik net vertrokken.”

Op het randje

En dan is er nog Oussama Tannane, de creatieve middenvelder van Vitesse die volledig op een zijspoor is geraakt. Ook Tannane kwam binnen onder het technisch bewind van Allach. Thomas Letsch zette hem in oktober uit de selectie, omdat de Marokkaan het teambelang niet meer zou dienen. “Oussama is een jongen die zowel binnen als buiten het veld op het randje loopt”, weet Allach.

Tannane

“Dat moet je kunnen managen, de belangrijkste taak van een coach. Ik vind het heel jammer, want Tannane is een speler die het verschil kan maken. Wat hij kan op het veld is kunst. Hij vertegenwoordigde voor Vitesse ook nog transferkapitaal. Ik kan alleen maar zeggen dat ik hem ken als een warme persoonlijkheid. Het is zonde dat het zo is gelopen, maar hij komt wel weer bij een mooie club terecht.”

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: SV

Hoofdsponsor: