7 januari 2017 In de media

Allach: ‘Vitesse hoeft sterkhouders niet te verkopen’

Makelaars, managers en tussenpersonen. Vrienden, agenten en louche zakenlui. Deze maand hangen ze allemaal aan de lijn. En voortdurend.
De telefoon van Mohammed Allach staat roodgloeiend. Het is de tol die een technisch directeur, in dit geval van Vitesse, betaalt in de wereld van het topvoetbal. De transferwindow is open en de handel in spelers barst in alle hevigheid los.

Allach (43) laveert deze maand steevast tussen verbazing, nuchterheid en verwondering. ,,De transferperiode is altijd hectisch", stelt hij in de lobby van het Real Club de Golf Campoamor Resort in Spanje, het onderkomen van het trainingskamp van Vitesse deze week. ,,Er gaan ontzettend veel geruchten. Er wordt, bewust en onbewust, heel veel onzin de wereld in geslingerd. Het schiet soms alle kanten op."

Vitesse krijgt zijn deel mee. Allach heeft vernomen dat Guram Kashia weg wil, dat Marvelous Nakamba naar Everton, HSV en VfL Wolfsburg kan en dat Milot Rashica in beeld is bij Ajax en Napoli. ,,Maar het is allemaal onzin", geefty hij stellig aan. ,,Wij hebben voor hen nog geen club aan de lijn gehad. He-le-maal niets."

Kosuke Ota is wel verkocht. Aan FC Tokyo. Alle Arnhemse kaarten zijn in ruil daarvoor ingezet op Alexander Büttner, de transfervrije verloren zoon uit Doetinchem. En nu heeft Jordi Cruijff zich bij hem gemeld. Het is een gerichte greep van de technisch directeur van Maccabi Tel Aviv. De Israëlische club wil Sheran Yeini terughalen.

,,Wij hebben voor deze winter één speerpunt", vertelt Allach. ,,De linksbackpositie anders bezetten. Daarna zijn wij in principe klaar. Onze eigenaar Alexander Tsjigirinski heeft voor het seizoen bepaald dat we onze sterkhouders niet hoeven te verkopen. Dat was in de zomer zo en dan is dat in de winter vanzelfsprekend ineens niet anders. Het is onze intentie om deze groep bij elkaar te houden tot de zomer. Dan begint een nieuw seizoen en een nieuwe transferperiode. Maar: dit is de voetbalwereld, hè. Laten we dat niet vergeten. Komt er een droombod, dan wordt alles weer anders."

Revanche

Voor Vitesse staat in 2017 de revanche centraal. De eerste competitiehelft heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Het stroperige voetbal en een lading puntenverlies zorgen voor een lichte zuurgraad in het Arnhemse kamp. Maar er is ook ruimte voor de nuance, zegt Allach.

,,We liggen niet ver achter op Heerenveen en AZ. Alle concurrenten staan bij elkaar. Onze ambitie is groot. We streven een plek in de top zes na. We mikken op Europees voetbal. Dan zijn we niet tevreden over de resultaten tot dusver, maar ons doel is gewoon nog haalbaar."

De uitgangspositie voor de tweede helft van de competitie, allereerst de achtervolging, trekt Allach zich aan. De technisch directeur voelt zich verantwoordelijk voor de resultaten van 'het paradepaardje' van Vitesse. ,,Het zou ook triest zijn, als dat niet het geval was", reageert de 'td' streng. ,,Kijk ik met Henk Fraser naar de potentie en tekortkomingen van de groep, dan is er toch teleurstelling. We hadden meer punten moeten sprokkelen."

,,Maar we zijn geenszins in paniek", vervolgt hij meteen. ,,Van een crisis is bij ons geen sprake geweest. Dat is een te zware benaming. Dat is te ver gezocht. In mijn positie moet je analyseren en relativeren. Kijk naar de wedstrijden tegen NEC, AZ en nog wat meer duels. Dan moeten we gewoon winnen en de wedstrijd dood maken. Die paar punten bepalen nu de stemming. Maar met of zonder die punten moet je kritisch blijven op het spel. Op de vertoning. Dan hebben Henk en ik de dezelfde conclusie. Het kan beter en het moet beter."

Geweldig talent

Allach heeft de selectie, meermaals, aan een grondige analyse onderworpen. Samen met de staf en met de scouting. ,,De potentie is er absoluut", stelt hij. ,,De groep staat op drie pijlers. Is deze selectie competitief? Vitesse wil Europees voetbal halen. Is de herkenbaarheid en doorstroming vanuit de jeugdopleiding geregeld? Dan hebben we aan de ene kant van het spectrum Ricky van Wolfswinkel die is teruggehaald en komt een geweldig talent als Mitchell van Bergen volop aan speeltijd.

En creëren we tenslotte genoeg kapitaal op het veld? Transferwaarde. Dat ligt bij mij en dan staat de organisatie wel. We hebben routine, verschillende type spitsen, buitenspelers met acties en een gevarieerd middenveld. De voorwaarden zijn gecreëerd. Maar dat alles moet als team ook presteren. Maken we dan halverwege de balans op, dan zijn we niet tevreden. Maar er zit volop rek in deze groep. De laatste wedstrijden voor de winterstop hebben aangetoond dat het proces de goede kant op gaat. Op die basis borduren we verder."

In mei moet dat alles uitmonden in een succesvolle campagne. ,,We zetten hoog in", weet Allach. ,,Er wordt stevig gesaneerd in de salarishuishouding en voor transfers is weinig geld beschikbaar. Maar we willen wel de top zes halen. Dat is een enorm conflict, maar daar lopen we niet voor weg. Er wacht een bijzonder zwaar traject. Maar wij zijn ervan overtuigd dat we de benodigde kwaliteiten in huis hebben. Wij willen er een goede tweede seizoenshelft van maken. We hebben met zijn allen nog alles te bewijzen."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: