13 december 2018 In de media

Aloys Wijnker gestart als Hoofd Vitesse Voetbal Academie

Aloys Wijnker is donderdag gestart als Hoofd Vitesse Voetbal Academie. De 47-jarige Wijnker komt over van de Amerikaanse voetbalbond. “Het is een geweldige baan en ik heb er hartstikke veel zin in.”
Na zijn actieve voetbalcarrière bij onder meer Telstar, startte Wijnker in 1999 als jeugdtrainer in de voetbalacademie van AZ. In 2005 werd hij in Alkmaar aangesteld als Hoofd Jeugdopleiding. “Gedurende deze periode hebben we het niveau bij AZ flink omhoog geschroefd, wat uiteindelijk resulteerde in de Rinus Michels Award, de prijs voor beste jeugdopleiding van het land. Bij AZ zat ik op m’n plek, maar ik besloot uit m’n comfortzone te treden. Zodoende trad ik begin 2016 in dienst bij de Amerikaanse voetbalbond als hoofddocent van de Academy Directors Course, maar al snel werd ik aangesteld als Development Academy Director. Dat hield in dat ik vanuit de bond leiding gaf aan alle Academy’s in de Verenigde Staten.”
 
Vitesse
“Ik heb een boeiende tijd achter de rug in Amerika. Het is een ervaring die ik absoluut niet had willen missen. In overleg met mijn gezin was het nu weer tijd om terug te keren naar Nederland”, vervolgt Wijnker, die zijn opgedane kennis bij Vitesse wil implementeren. “In Amerika hebben ze het altijd over het ‘grote plaatje’. Waar willen we naartoe? Het doel is daar het belangrijkste. Dat is het startpunt en dat wil ik meenemen naar Vitesse. Het is een geweldige baan en ik heb er hartstikke veel zin in. Er liggen zo veel uitdagingen. Dat is prachtig. Bij de gesprekken met Joost de Wit en Marc van Hintum had ik vanaf minuut één een positief gevoel. Ik kon me vinden in de dingen die zij vertelden en waar ze naartoe willen. Daar werd ik heel enthousiast van en dat ben ik nog steeds.”
 
Doel
Het beschreven doel heeft Wijnker duidelijk voor ogen. “De jeugdteams doen het geweldig, maar we moeten spelers in het eerste hebben. Daar draait het om en dat is het enige dat telt. Daarom heb je een voetbalacademie. Het belangrijkste is dat we op één lijn zitten. Hoe ziet de speler eruit die over een aantal jaar in het eerste van Vitesse speelt? Wat is die typische Vitesse-speler? Dat moeten we helder hebben met elkaar. Bij Vitesse wil ik ervoor zorgen dat we structureel spelers opleiden voor het eerste elftal. Er moet een continue flow komen van spelers die aan de deur kloppen bij het eerste. Dat komt echter niet uit de lucht vallen, dus daar gaan we keihard aan werken”, besluit Wijnker.

Vitesse / Foto’s Vitesse

Hoofdsponsor: