18 juni 2016 In de media

Als voetballer keihard en loyaal

John Lammers: ,,Ik heb als spits vaak tegenover Henk Fraser gestaan en ik kan je vertellen dat hij geen fijne tegenstander was. Hij was het type dat elk duel moest winnen en fysiek dan ook keihard was.”
Willem van Hanegem:
,,Henk was in zijn tijd één van de beste verdedigers van Nederland. Hij had de beste verdediger van Europa kunnen worden. Hij had alles. Hij was snel, kon gigantisch springen en werd technisch beter en beter. Zijn instelling stond hem alleen in de weg. Henk kon heel slecht tegen onrecht. Als een teamgenoot bijvoorbeeld een trap kreeg, kon hij agressief reageren. Ik hield daar wel van. Hij was een echte teamspeler en een heel goede verdediger."

Aad de Mos:
,,Ik herinner me Henk als een ijzersterke verdediger met een goede winnaarsmentaliteit. Dat zie ik nog steeds wel bij hem terug als trainer. Hij is onverstoorbaar. Met John de Wolf vormde hij een hard duo."

Theo Vonk:
,,Het gekke is dat Henk als jonge jongen bij Sparta best timide was. Ik weet nog heel goed dat we hem als verlegen jochie bij de selectie haalden. Hij was spits, maar ik zag meteen een goede verdediger in hem. We lieten hem debuteren, hij deed volgens mij nog mee in de Europese wedstrijd tegen HSV en uiteindelijk werd het een heel goede centrale verdediger."

John Lammers:
,,Ik heb als spits vaak tegenover hem gestaan en ik kan je vertellen dat hij geen fijne tegenstander was. Hij was het type dat elk duel moest winnen en fysiek dan ook keihard was. Desondanks kon ik heel goed met hem overweg. Zoiets merk je tijdens wedstrijden. Je maakt af en toe een praatje en als Henk de pik op een speler had, dan ging hij er behoorlijk in in het duel. Dat was bij mij nooit echt het geval. We hadden toch een soort wederzijds respect voor elkaar."

Cor Pot, had Henk Fraser in 2013 als assistent bij Jong Oranje:
,,Henk was een harde, meedogenloze speler. Ik ben al lang bevriend met hem en mijn zoon al helemaal. Hij noemt me ook nog steeds trainer. Ik heb al honderdduizend keer gezegd dat hij gewoon bij mijn voornaam moet noemen, maar ik krijg het er maar niet uit bij hem."

John de Wolf, vormde begin jaren negentig het centrale verdedigingsduo met Henk Fraser:
,,Henk was als speler al een heel betrouwbaar iemand, met wie ik gelukkig jarenlang heb kunnen en mogen spelen. Ik denk dat wij als centrale verdedigers alles hadden: Snelheid, kopkracht, voetballend vermogen en meedogenloosheid. Ik moet zeggen dat ik nog wel eens het geduld had in het veld om me even in te houden. Henk had wat meer moeite om zich in te houden en hij liet zich dan gewoon gaan voor het zicht van iedereen. We hebben samen mooie prijzen gepakt met Feyenoord, maar ook als mens had ik hem toen hoog zitten. We woonden dichtbij elkaar in Schiedam en trokken daarom best veel met elkaar op. Op het veld waren we gepassioneerd en hard, maar daarbuiten eigenlijk vrij rustig."

Vitesse heeft eerlijke en onverstoorbare coach te pakken

Willem van Hanegem:
,,Henk is een goede trainer. Hij heeft het niet alleen bij ADO goed gedaan. Ook bij andere verenigingen was hij succesvol. Hij moet bij Vitesse niet het voetbal willen nabootsen dat Bosz speelde. Dat was ook lang niet altijd zo bijzonder als dat iedereen beweerde. Of hij kan aanvallen? Daar moet je ook het materiaal voor hebben. Bij Vitesse is dat natuurlijk meer het geval dan bij ADO. Henk laat als trainer kwaliteiten zien die hem als speler al kenmerkten. Zijn tomeloze inzet, hij is recht door zee en goed in staat een team te smeden. Hij is wat meer berekenend geworden. Dat is niet mijn manier, maar ik neem het hem niet kwalijk. Ik denk dat zijn aanstelling een hele goed keuze is van Vitesse."

Aad de Mos:
,,Ik vind het een uitstekende keuze van Vitesse hem als trainer te nemen. Hij past er prima. Hij heeft goede ogen, een juiste benadering, is eerlijk en kan ook keihard zijn. Hij schuwt het niet de vedettes aan te pakken. Dat heb je bij ADO gezien met Roland Alberg en Michiel Kramer. Als ze in zijn ogen te weinig doen, krijgen ze dat te horen. Daar ben je ook trainer voor. Hij heeft bij ADO fantastische prestatie geleverd door ze steeds zonder moeite in de eredivisie te houden. Daar komt bij dat hij in een slangenkuil belandde. Eerst met Van der Kallen en daarna met Wang als eigenaar. Maar hij is altijd overeind gebleven. Daarom vind ik het ook een hele goede keuze van Vitesse. Ik ben ervan overtuigd dat hij daar ook heel goed uit de voeten kan."

John Lammers:
"De beste feedback die je als trainer kan krijgen, is hoe je met spelers omgaat. Ik ken Roland Alberg en Kevin Jansen uit mijn tijd bij Excelsior en zij waren altijd zeer te spreken over Henk. Ik denk dat het een goede keuze is van Vitesse. Hij is een echte winnaar, maakt spelers beter. Dat is voor Vitesse nu belangrijk. Er stromen uit mijn beloftenploeg al vijf of zes jongens door naar het eerste elftal. Ik denk dat hij daar goed mee overweg kan. Zijn winnaarsmentaliteit als speler zie ik nu ook terug als trainer. Hij beschermt zijn team naar buiten toe, maar intern kan hij keihard zijn. Zo hoort het ook. Ik moet zeggen dat ik ernaar uitkijk om met hem samen te werken."

Cor Pot:
,,Als trainer is hij heel evenwichtig en rustig. Hij kan goed met zijn spelers overweg, maar kan ook hard zijn. Hij is altijd eerlijk. Michiel Kramer was topscorer bij ADO, maar die zette hij er gewoon naast omdat hij niets uitvoerde tijdens de trainingen. Vitesse staat voor een ander soort voetbal dan ADO. Of hij kan aanvallen? Dat is nu de uitdaging voor hem. Ik denk van wel. Ik ga ervan uit dat ze daar beter spelersmateriaal hebben. Dat verdient hij ook. Het is echt een talentvolle trainer met wie ik uitstekend heb samengewerkt bij Jong Oranje en in wie ik heel veel vertrouwen heb."

Tom Beugelsdijk, had Henk Fraser twee seizoen als trainer bij ADO Den Haag:
,,Ik gun hem deze stap. Hij heeft het ook verdiend. Henk is heel goed in de communicatie. Hij is direct en eerlijk. Daardoor staat hij niet alleen goed in de groep, maar ook heel goed erboven. Zo zijn we dit jaar direct na de competitie met driekwart van de groep en staf naar Dubai geweest. Daar hebben we een heel leuke tijd gehad met zijn allen.

Ik weet zeker dat hij er bij Vitesse net als bij Den Haag het maximale uit kan halen. Je bent achterlijk als je bij ons, met onze spelers, in elke wedstrijd gaat aanvallen. Dan verlies je er vijf op een rij en ben je bovendien je baan kwijt. Bij Vitesse acht ik dat wel mogelijk. Daar gaat hij waarschijnlijk met betere spelers werken, bijvoorbeeld de jongens die van Chelsea komen. Ik ga hem missen, absoluut."

John de Wolf:
,,Henk is één van de trainers die zich ook nadrukkelijk met het verdedigende concept bezighoudt. Je moet niet aanvallen als je daar de middelen niet voor hebt. Hij beseft dat heel goed. Vitesse is geen gemakkelijke klus. Het is een moeilijke vereniging, waar het een komen en gaan is van spelers. Of hij er zal slagen? Ik zie hem overal slagen. Het lukt hem altijd snel in het respect van de spelers te winnen. En spelers zijn zijn belangrijkste gereedschap."
 

AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: