13 februari 2010 In de media

Als Arnhemse jongen wordt er meer verwacht bij Vitesse

Onder de brandende mediterrane zon schitterde hij als vanouds. Tegen Kayserispor en Besiktas liet Nicky Hofs zijn voeten spreken na een zeer matige eerste seizoenshelft bij Vitesse.

Met een rake, maar bovenal schitterende vrije trap tegen de Turkse landskampioen gaf hij trainer Theo Bos een teken. Een maand later zit hij mokkend op een berg ijs achter het doel na een verloren trainingspartijtje. De hemel kleurt grijs, het gelaat staat op onweer.

Hofs schot wordt tijdens een partijtje drie-tegen-drie op een kwart veld geblokt door een hand. Scheidsrechter Theo Bos ziet er echter geen strafschop in. Hij fluit meteen voor het eindsignaal. Het basiselftal heeft de kleedkamer al lang en breed opgezocht. Hofs puft uit na een intensieve training met de wisselspelers. Er is veel gebeurd in een maand tijd. Na zijn sterke optredens aan de rand van de Turkse Rivièra wordt de geboren en getogen Arnhemmer beloont met een basisplaats in het optreden met aartsrivaal NEC in Nijmegen. Hofs lijkt in de slotfase de gelijkmaker binnen te schieten, maar zijn treffer wordt afgekeurd. Gevolg: een 2-1 nederlaag en een onbevredigend gevoel over zijn eigen optreden. Hofs: "Tegen NEC is het niet goed gegaan. Ik ben die wedstrijd niet veel aan de bal geweest. Met Lasse (Nilsson) en mij in de spits win je ook niet veel kopduels. Het was niet ons spelletje wat er werd gespeeld. Het enige wat we konden doen was keihard werken."

Een paar dagen later legt het heersende griepvirus Hofs beslag op zijn lichaam en loopt hij tot overmaat van ramp ook nog eens een liesblessure op. Hij moest het duel tegen Heracles sowieso aan zich voorbij laten gaan vanwege een schorsing. De aanvaller ziet thuis op de bank hoe zijn club wint bij de nummer vijf van de Eredivisie: 1-2. "Het is logisch dat je vervolgens niet aan spelen toekomt. De trainer laat het winnende team staan. Zou ik ook doen. Ik baal er wel van dat ik in de wedstrijd daarop, tegen Sparta Rotterdam, pas laat mocht invallen. Het was geen goede wedstrijd en dan krijgt een andere aanvallend ingestelde speler als eerste de voorkeur boven mij om zich te laten zien tijdens een invalbeurt. Dat moet je accepteren, maar als sportman heb je daar natuurlijk geen vrede mee. Ik heb de drang om altijd te willen spelen en bovenal te winnen."

Het is de vrijdag voor de wedstrijd tegen VVV. Hofs traint apart van het vermoedelijke basiselftal. "Ik ga er niet vanuit dat ik speel", zegt hij stellig. Hofs keerde terug naar Arnhem met de intentie om weer belangrijk te worden na een mindere periode bij Feyenoord. Hofs ziet zijn avontuur in De Kuip echter niet als een mislukking. "Ik vind niet dat ik mislukt ben bij Feyenoord zoals veel mensen zeggen",oordeelt de middenvelder. "De wedstrijden die ik heb gespeeld deed ik het gewoon goed. Ik liep bijna één op drie en was ook belangrijk als aangever. Blessures hebben roet in het eten gegooid. Ik kan er ook niks aan doen dat Mario Been vervolgens voor andere spelers kiest. Hij is tenminste eerlijk geweest tegen mij. Dat waardeer ik ontzettend. Ik heb een hekel aan trainers die je valse hoop geven."

Hofs oogt bij zijn rentree in Arnhem niet fit en moet dan ook vaker genoegen nemen met plaats op de bank. "Tijdens de voorbereiding heb ik met het eerste elftal een aantal wedstrijden tegen amateurteams gespeeld. Dat ging niet goed. Doordat ik conditioneel niet in orde was liep ik achter de feiten aan. Ik leed veel balverlies en haalde mijn eigen niveau niet. Daardoor heb ik weinig gespeeld. Als Arnhemse jongen verwachten de fans echter veel van je bij Vitesse. Meer dan dat ik tot nu toe heb laten zien in ieder geval."

Hofs zegt zich momenteel kiplekker te voelen. Toch is hij op dit moment geen zekerheid in de formatie van Theo Bos. Tegen VVV mag hij alsnog opdraven, omdat Lasse Nilsson te geblesseerd is om te beginnen. Hofs brengt aanvalspartner Santi Kolk nog in scoringspositie en is met een halve omhaal zelfs dichtbij een treffer. Dat is de schrale oogst tijdens een wedstrijd waarin Bos na afloop tijdens de persconferentie zegt een inspiratieloos Vitesse te hebben gezien in een ijskoud Venlo.

De gedachten gaan weer even terug naar warmere oorden. Portugal, de noordwestkust om precies te zijn. Juni, 2006. Hofs velt het vonnis over Frankrijk en schiet Nederland naar de finale tegen Oekraine waarin hij opnieuw een doelpunt voor zijn rekening neemt. "Ik kijk die wedstrijden nog vaak terug. Ik heb ze op dvd staan. Dat kun je wel het hoogtepunt uit mijn carrière noemen." Eens bestempeld als begenadigd talent uit de eigen stad, ster van Jong Oranje, een toptransfer naar Feyenoord gemaakt, maar momenteel even op een zijspoor bij ´zijn´ Vitesse. Jaagt Hofs niet op eerherstel? "Ik lig niet wakker van het verloop van mijn carrière. Het is nu eenmaal zo. Het enige wat nu telt is om zo snel mogelijk een basisplaats te veroveren bij Vitesse."

Voetbalzone

Hoofdsponsor: