6 april 2010 In de media

Amateur overeind bij de profs

Giovanni Gravenbeek , de enige speler in de selectie van Vitesse zonder contract, maakte tegen FC Groningen reclame voor zichzelf.

Niet de vorstelijk verdie­nende profs, maar een voetballer met amateur­status kreeg zaterdag na afloop van Vitesse- FC Groningen (3-0) de meeste aandacht. „Dit is nummer zeven”, lachte Giovanni Gravenbeek, toen hij begon aan zijn laatste interview van de avond. Zijn ploeggenoten waren al lang en breed gedoucht.

Alle media verdrongen zich rond­om de 21-jarige voetballer met de Surinaamse roots. Gravenbeek stond voor het eerst in de basis van Vitesse. Hij had slechts vier in­valbeurten op eredivisieniveau in de benen, maar verving de ge­schorste rechtsback Paul Verhaegh met opvallend gemak. „ Ik moet zeggen dat het wel aardig ging. Ik heb een lekkere pot gespeeld van­daag”, stelde Gravenbeek.

Hij vond het natuurlijk allemaal ‘prachtig’. Debuteren, goed spelen, met 3-0 winnen en ook nog eens de 1-0 van Claudemir voorberei­den bij een van zijn offensieve ac­ties. Zijn persoonlijke tegenstan­der Thomas Enevoldsen werd ge­wisseld, het ultieme compliment voor een verdediger.

Want dat is hij toch, een verdedi­ger? „Dat is een mooi verhaal”, ver­telde Gravenbeek, die drie seizoe­nen geleden overkwam van RKC Waalwijk. „Ik kan op alle posities aan de rechterkant spelen. Toen ik bij Vitesse kwam, was ik rechtsbui­ten. Vorig seizoen speelde ik niet bij het tweede elftal. Ik zei toen te­gen de trainer (Hans van Arum, red.) dat ik wilde spelen. Het maak­te me niet uit op welke positie.”
„Vorig seizoen speelden we met de beloften tegen NEC”, vervolgde Gravenbeek. „Er waren wat jon­gens geblesseerd en ik mocht een helft rechtsback spelen. Het ging goed. We wonnen met 5-1. Vanaf toen ben ik niet meer weggeweest van de rechtsbackpositie.”

Daarmee was zijn missie in Arn­hem nog niet geslaagd. En dat is die nog steeds niet, aangezien Gra­venbeek op amateurbasis voetbalt bij de Arnhemse club. „Natuurlijk vecht ik voor een profcontract”, al­dus de geboren en getogen Utrech­tenaar. „Bij de beloften en tijdens de trainingen probeer ik zo goed mogelijk te spelen. Dit is mijn der­de seizoen hier en ik vind Vitesse een heel mooie club. Dat ik nog geen contract heb, dat is voor mij een extra stimulans om beter te zijn dan de rest.”

Dat is vooralsnog een nobel stre­ven, maar Gravenbeek toonde wel aan dat hij niet misstaat tussen de profs. „Dit smaakt naar meer. Als je aan het echte werk hebt ge­proefd, dan wil je meer. Zeker als je weet dat je het niveau aankunt.” Daar lijkt de technische leiding van de club ook van overtuigd.
Technisch directeur Marc van Hint­um: „Ik vind dat Giovanni een con­tract verdient. Hij heeft dit seizoen laten zien dat hij ook mentaal weerbaar is. We zullen kijken wat er mogelijk is.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: