5 augustus 2016 In de media

Ambitieuze Fraser jaagt met Vitesse op Feyenoord en AZ

Waar ze bij Vitesse de voorbije jaren de kaken stijf op elkaar hielden als het over doelen en ambities ging, is er in de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen vrijwel niemand die zich niet waagt aan een prognose.
Algemeen directeur Joost de Wit wil Europees voetbal halen, technische baas Mo Allach sprak al van de 'keiharde ambitie om de Nederlandse top aan te vallen' en nieuweling Michael Tornes hield rekening met een top 3-klassering.

Uit de voorspelling van de Deense reservedoelman valt op te maken dat Vitesse ook in gesprekken met spelers hoog inzet. Henk Fraser heeft eveneens hoge ambities, maar hij verpakt ze wat subtieler en realistischer. De coach van Vitesse is er nagenoeg zeker van dat hij met de Arnhemse club tussen plek vier en acht eindigt. "Tussen die plaatsen zijn de verschillen heel klein en wordt het vaak op details beslist."

Fraser verwacht dat PSV en Ajax gaan uitmaken wie kampioen wordt. Zijn droomscenario is dat Vitesse daarachter stunt. "Ik heb wel de ambitie om voor plek drie, vier en vijf te spelen en het Feyenoord en AZ moeilijk te maken. Dat is niet iets wat de club mij heeft opgedragen. Ik ga daar zelf voor."

Bij zijn oude club ADO Den Haag had Fraser als grootste ergernis de onrealistische doelstellingen die door de clubleiding werden geformuleerd. Met Vitesse wil hij niet een te hoog verwachtingspatroon creëren, maar de oefenmeester verstopt zich niet. "Ik vind plek vier een heel mooi richtpunt. AZ oogt weer sterk. Ik hoop dat we in hun spoor kunnen blijven."

In de subtop zijn de marges minimaal, benadrukt Fraser. "Daarom is de komst van Ricky van Wolfswinkel heel belangrijk. Hij heeft in verschillende grote competities gespeeld en kan met die ervaring een jonge jongen als Yuning Zhang ook de fijne kneepjes van de spitspositie bijbrengen. Of er nog meer spelers bij moeten? Een trainer is nooit helemaal tevreden. Ik heb nog wel wat, maar dat bespreek ik intern."

De kans is groot dat Fraser een linksback op zijn wensenlijstje heeft staan. Kosuke Ota maakt op die positie verdedigend een belabberde indruk. Ook Maikel van der Werff, die als linker centrale verdediger speelt, maakt nog te veel slippertjes. Arnold Kruiswijk is een alternatief, maar is lang niet altijd fit. Fraser heeft ook twijfels over de linkeraanvallers. Navarone Foor is geen linksbuiten, terwijl Nathan fysiek nog tekortkomt.

Naast de matig bezette linkerflank herbergt de selectie van Vitesse acht spelers van amper 20 jaar. Fraser wil voorkomen dat de jeugdige grilligheid zijn ploeg in de tweede seizoenshelft opbreekt.

Toch heeft de coach ten opzichte van de concurrentie weinig te klagen. Clubs als FC Groningen, PEC Zwolle en Heracles zagen meer basisspelers vertrekken dan Vitesse. Kevin Diks is met zijn transfer naar Fiorentina vooralsnog de enige vaste kracht die wegging. Daardoor begon Vitesse met een complete selectie aan de voorbereiding. Die luxe had ook FC Utrecht, waarschijnlijk de grootste concurrent komend seizoen, niet. Wat dat betreft is plek vier een gezond mikpunt.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: