4 januari 2016 In de media

Analyse: vertrek leider Bosz maakt Vitesse kwetsbaar

De bliksemtransfer van Peter Bosz naar Maccabi Tel Aviv is voor de trainer zelf misschien een wens die uitkomt.
Zijn vertrek maakt Vitesse echter kwetsbaar. De Arnhemse club zit plotseling zonder zijn krachtige leider en uithangbord.

Stevig in zadel

Bosz was op bijna alle fronten de baas bij Vitesse zonder een dictator te zijn. Wel verzamelde hij in ruim twee jaar slim een aantal loyale mensen om zich heen. Bosz bepaalde op trainingscomplex Papendal de koers. Zijn vertrouwelingen volgden plichtsgetrouw het ingezette spoor. Alles volgens de heilige voetbalfilosofie die de dominante trainer Bosz ook al met succes ontwikkelde bij Heracles Almelo.

Die loyaliteit gold niet alleen voor de stafleden, maar ook voor de directie van Vitesse. Joost de Wit en de technische man Mo Allach liepen weg met de geboren Apeldoorner. Vooral Allach verkondigde in zijn spaarzame interviews dat hij Bosz het liefste tot in lengte van jaren zag als de trainer van Vitesse. 'Een betere is er niet voor de aanvallende en dynamische wijze waarop wij willen spelen', jubelde Allach vorig jaar nog in Spanje. Bosz zat daarom stevig in het Arnhemse zadel . ZIjn positie binnen de organisatie was ijzersterk. Toen Vitesse vorig seizoen in de winterstop het contract wilde verlengen, had Bosz tijdens de moeizame onderhandelingen dan ook alle troeven in handen.

In de kijker

Maar niet alleen binnen Vitesse was Bosz populair. Het attractieve spel dat de op tactisch gebied geroemde coach uitdokterde met het vroeg afjagen van iedere tegenstander viel op. De 'methode Bosz' oogste ook dit seizoen weer veel lof bij collega's, analytici, pers en publiek. Ondanks het vertrek van vier sleutelspelers zette hij het elftal voor het derde opeenvolgende jaar snel naar zijn hand. Nieuwe talentvolle (Chelsea) spelers werden succesvol ingepast en Vitesse deed vooral in thuisduels aan klantenbinding.

Zo speelde Bosz ook zichzelf dus in de kijker van grotere clubs. Ajax volgde hem met meer dan gemiddelde interesse en ook bij zijn grote liefde Feyenoord gingen stemmen op voor een rentree van Bosz. Met de Russische grootmacht Zenit-Sint Petersburg mocht de fanatieke trainer al eens om tafel voor een oriënterend gesprek en zo waren er wel meer contacten met clubs die geloofden in zijn onderscheidende aanpak.

Financiële aspect

Het werd na 2,5 jaar Vitesse dus Maccabi Tel Aviv, waar Jordi Cruijff op technisch gebied de scepter zwaait. Ook daar stond Bosz weer sterk. De zoon van Johan Cruijff wilde hem al langer naar het onrustige Israël halen. Tijdens de winterstop vonden beide partijen elkaar alsnog en hapte de 52-jarige coach gretig toe met een lucratief contract voor 1,5 jaar. 'Dit was het moment. Ik zie het als een waanzinnige uitdaging', reageerde Bosz. Behalve zijn ambities om hogerop te werken, zal ook het financiële aspect zwaar hebben meegewogen in zijn besluit. Bij Vitesse streek Bosz naar verluidt al een riant salaris op. Bij Maccabi, dat dit seizoen Champions League speelde en met afstand de grootste club van het land is, zal de oefenmeester het zeker niet voor minder doen. 'Dit kon Peter gewoon niet laten gaan', sprak zijn voorlopige opvolger Rob Maas veelzeggend.

Kwetsbaar

Dat Bosz Vitesse verlaat is geen grote verrassing. De coach weet ook dat hij ieder jaar opnieuw moet bouwen en dat het bereiken van Europees voetbal in Arnhem voorlopig het hoogst haalbare is. Hooguit het moment, midden in een seizoen, is opmerkelijk en voor Vitesse zorgelijk. Bosz kiest voor zichzelf en dat recht heeft hij in de voetbaljungle. Een clausule in zijn contract en zijn sterke positie hielpen hem tussentijds te verkassen. Maar Vitesse is zonder zijn krachtige leider plotseling behoorlijk kwetsbaar. Dat de brede technische staf met Maas en Jon Dahl Tomasson twee gediplomeerde trainers in huis heeft, doet daar niets aan af. Zij hebben (nog) niet de ervaring en missen (nog) de persoonlijkheid die Bosz wel heeft. Maas debuteerde dit seizoen tegen PEC Zwolle weliswaar met een eclatante 5-1 zege toen de geschorste Bosz op de tribune zat. Maar dit is een situatie die daarmee niet te vergelijken is.

Afhankelijk

Maas moet het roer nu waarschijnlijk voor langere tijd overnemen, zonder de hulp van zijn leermeester. Voor Maas een mooie kans, voor Vitesse betekent het vertrek van Bosz een verlies. De club raakt niet alleen een vakman kwijt, maar ook zijn uithangbord. Bosz had zijn grillen en eigenaardigheden, maar was iemand die altijd professioneel bleef en zich in tegenstelling tot zijn directie nooit voor de media verstopte. Misschien was Vitesse de afgelopen jaren wel te afhankelijk van zijn trainer geworden. Vitesse liet dat gebeuren en zeker in topsport is dat nooit een goed teken.
 

Omroep Gelderland / Foto’s SV

Hoofdsponsor: