1 december 2010 In de media

Vitesse zoekt ook in Rusland naar ‘ Barca’-spelers

Vitesse heeft sinds gisteren de Rus Aslan Dudiev op proef. De samenwerking met de voetbalschool in Tol­jatti is de volgende stap van het nieuwe Vitesse.

In de studio van betaalzender Sport 1 ontstond maandag een boeiende discussie tussen de analytici Marco van Basten en Willem van Hanegem. FC Bar­celona had zojuist in een unieke voetbalshow Real Madrid verne­derd ( 5-0) en de vraag luidde of Nederlandse clubs het bovenaard­se voetbal van Barcelona zouden kunnen benaderen.

Ja, stelde Van Hanegem. Indien de trainers voor juiste coaching en oe­fenstof zorgen, dan kan elke ploeg in elk geval proberen mooi combi­natievoetbal te spelen. Nee, counterde Van Basten. Het be­toverende circulatiespel van Barca is een selectie niet een, twee, drie bij te brengen. Dat merkte hij zelf in zijn periode als trainer van Ajax. De spelers van Ajax misten de achtergrond om het spel van Barcelona te begrijpen, laat staan uit te voeren.

Nooit zal er een ploeg mooier heb­ben gespeeld dan Barcelona maan­dag in Camp Nou. Het positiespel, het één-keer-raken, het minuten­lang spelen op balbezit. Wellicht wordt het ooit geëvenaard. Maar verbeterd, dat is onmogelijk.

Johan Cruijff legde de basis voor het mooie en succesvolle voetbal van Barcelona, waarvan ook de Spaanse ploeg profiteert. Zijn visie is de visie van La Masia, de jeugd­academie van de Catalaanse club.

Daar worden jonge talenten eigen gemaakt met de speelstijl. De ve­detten Lionel Messi ( 13), Xavi ( 11) en Andrés Iniesta ( 12) zaten al voor hun pubertijd in La Masia.
Zij waren maandag drie van de liefst acht zelf opgeleide basisspe­lers van Barca.

Het model van FC Barcelona is het grote voorbeeld voor Vitesse-baas Merab Zjordania. Niet voor niets heeft hij Cruijff gevraagd zijn club door te lichten. En niet voor niets moesten de trainers Theo Bos en Hans van Arum plaatsmaken voor de Catalanen Albert Ferrer en Al­bert Capellas. Net als in Barcelona moet het in Arnhem op termijn gaan leiden tot een attractief en herkenbaar spelend eerste elftal, dat goeddeels bestaat uit zelfopge­leide voetballers.

Daarvoor is Vitesse op zoek naar passende talenten, die overal van­daan kunnen komen. De band met Chelsea vormde de eerste aan­zet om te komen tot een wereld­wijd netwerk. De samenwerking met het Braziliaanse Clube Atleti­co Paranaense was een volgende stap. En inmiddels flirt Zjordania ook met een van de meest succes­volle voetbalopleidingen van Rus­land: de Yuri Konoplev Academy in Toljatti, gesponsord door Chel­sea- baas en Zjordania-vriend Ro­man Abramovitsj. Uit die oplei­ding komen Aslan Dudiev en Niko­lay Ivannikov. Dudiev begon giste­ren aan een stage bij (Jong) Vites­se, Ivannikov zal weldra volgen.

Talentvolle spelers naar Arnhem halen en ze daar volgens een her­kenbaar model klaarstomen voor het grote werk. Dat is de visie van Zjordania. Een interessante werk­wijze, ook al is het niveau van FC Barcelona voor Vitesse natuurlijk een utopie.
Van Basten en Van Hanegem zul­len de ontwikkelingen in Arnhem met belangstelling volgen.

Analyse: door Gerard Borgman

De Gelderlander

Hoofdsponsor: