18 januari 2021 In de media

Arnhemmers kiezen voor een Theo Bosstraat

Wie zouden Arnhemmers kiezen als ze een straat zouden mogen vernoemen. Dat was de inzet van een enquête die door De Gelderlander is gehouden.

Als in Arnhem nog eens een straat naar iemand wordt vernoemd, dan mag oud-profvoetballer Theo Bos als eerste aan de beurt zijn. Dat vindt een groot deel van de Arnhemmers en mensen van buiten de stad die reageerden op de oproep van de Gelderlander. De vraag luidde naar wie of wat zij een straat zouden vernoemen als ze het voor het zeggen hadden. Van de meer dan honderd inzenders noemde driekwart het clubicoon van eredivisionist Vitesse als een Arnhemse held die een straatnaambord verdient.

Theo Bos op de lijst

De kans bestaat dat het zo ver komt. Theo Bos, Oud Vitesse-speler en -coach die acht jaar geleden op 47-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker, staat ook op de lijst van de commissie die het stadsbestuur over straatnamen adviseert. De vraag is alleen wanneer het zo ver is. Volgens voorzitter Hein den Hartog, voorzitter commissie die het stadsbestuur over straatnamen adviseert, zijn jaarlijks maar een paar straten te vergeven.  ,,Gemiddeld vijf à zes per jaar”, zegt Den Hartog. ,,En bijna allemaal in Schuytgraaf, want daar worden de meeste nieuwe straten gebouwd.” Verder zijn er criteria waaraan een straatnaam moet voldoen.

De Gelderlander deed zijn oproep aan lezers omdat de lokale politiek zich binnenkort buigt over de straatnaamgeving. GroenLinks, D66, DENK/Verenigd Arnhem, ChristenUnie en PvdA vinden dat straatnamen diverser moeten zijn (meer vrouwen, meer mensen met een migratie-achtergrond) en een betere afspiegeling van bevolking en stadsgeschiedenis moeten vormen.

Suggesties welkom

Arnhemmers zijn niet vies van verscheidenheid, als-ie maar wel een beetje Arnhems is gekleurd, zo valt op te maken uit de reacties op de oproep van de krant. Het goede nieuws: de commissie die het stadsbestuur adviseert over de naamgeving verwelkomt suggesties. Voorzitter Hein den Hartog bewaart ze in een Excel-bestand. Ze komen onregelmatig binnen druppelen, maar met de actie van de Gelderlander kan de voorraad flink worden uitgebreid. Straatnamen moeten ook uniek zijn en niet op andere lijken, ook niet qua klank. Dat is om verwarring te voorkomen.

Van belang is ook dat namen in een bestaande buurt passen. ,,Onze wijken hebben thema’s om de herkenbaarheid te vergroten”, legt Den Hartog uit. Brand op de Zeelandsingel? Dan weet de brandweer dat ze naar de Zeeuwse buurt in De Laar-Oost moet. ,,In De Laar-West is Brabant het thema.”

‘Het maakt niet uit waar, áls Theo maar een straat in Arnhem krijgt’

De veruit het vaakst genoemde Theo Bos zou goed passen in het sportbuurtje in Malburgen-Oost, waar zijn oud-clubgenoot Charley Bosveld al aan een hof is gekoppeld. De inzenders maakt ’t niet uit, áls Theo maar een straat krijgt. Al is-ie in Nijmegen geboren, Arnhemser dan hij, want een icoon en tóch gewoon een van ons, kan een held niet zijn.

,,Zijn nuchterheid, warmte, kracht en loyaliteit aan Vitesse maakten hem het boegbeeld waar veel Arnhemmers zich aan spiegelen”, spreekt voorzitter Roderik van Veelen van Supportersvereniging Vitesse namens velen. Roy Böhmer suggereert subtiel om het Nijmeegseplein om te dopen in Theo Bosplein. Zo’n wijziging doet Arnhem alleen bij hoge uitzondering. Den Hartog: ,,Wij kiezen een straatnaam in principe voor de eeuwigheid.” Vitesse-supporter Rondon Curly nam het initiatief om Arnhemmers warm te maken om voor Theo Bos te kiezen.

Bron: DG - Bew. SV / Foto's: SV

Hoofdsponsor: