26 februari 2018 In de media

Arnhemse politici: Vitesse mag stadion GelreDome kopen

Tien van de zestien partijen die op 21 maart in Arnhem meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen vinden dat Vitesse stadion GelreDome zou moeten kopen zonder dat de club daarvoor een boete moet afrekenen. Die bedraagt 11,3 miljoen euro.
Dat blijkt uit de stellingname van de partijen in de Kieswijzer van De Gelderlander. 

D66, SP, PvdA, VVD, CDA, Arnhem Centraal, Arnhemse Ouderen Partij, NVU, Arnhem1 en Gelderse Centrum Democraten zijn ervoor. GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor Iedereen zijn tegen. De DENK Verenigd Arnhem en de PVV hebben geen mening.

De boete is ooit vastgelegd in een zogenoemd kettingbeding om te voorkomen dat het multifunctionele karakter van het complex (bouwjaar 1998) zou verdwijnen op het moment dat het in handen zou komen van Vitesse. 

Verrast
Clubdirecteur Joost de Wit probeert al geruime tijd de boeteclausule van tafel te krijgen.

Hij reageert aangenaam verrast op de standpunten van de Arnhemse partijen: ,,Wij willen GelreDome kopen om een boost te geven aan het ondernemerschap. Hoe meer er te doen is, des te beter is het voor de regio. Ik ben blij dat de Arnhemse politici dat ook zien. Alleen… Arnhem gaat er niet over.’’

De beslissing over de boete ligt bij de provincie Gelderland. ,,En terwijl wij daarover in gesprek waren, heeft een derde partij blijkbaar het stadion gekocht. Misschien zijn wij wel te laat", constateert De Wit. Vastgoedontwikkelaar Nedstede kondigde recent aan GelreDome te zullen kopen, maar de transactie is nog niet definitief.

Kier
Inmiddels is het Amsterdamse bedrijf in een juridisch conflict verwikkeld met Spes Bona, het fonds van de Rabobank dat GelreDome als schuldeiser in handen kreeg na het faillissement van Eurocommerce in 2012. Nedstede heeft beslag laten leggen op GelreDome. Geen van de partijen wil iets zeggen over de aard van de onenigheid.

De status van de verkoop blijft zo onduidelijk, en daarmee lijkt de deur voor Vitesse nog op een kier te staan. Wat de Arnhems politiek betreft, is dat dus geen probleem. De partijen stellen wel als nadrukkelijke voorwaarde dat het multifunctionele karakter van GelreDome behouden blijft.

AD / foto’s SV

Hoofdsponsor: