18 januari 2010 In de media

Arnhemse ploeg faalt op tactisch gebied in duel met buurman NEC

Vitesse verliest voor de vijfde keer op rij de uitwedstrijd te­gen NEC in de eredivisie (2-1).
* Spits Nilsson wordt in negen­tig minuten niet een keer diep gestuurd.
* Doelman Piet Velthuizen ont­snapt aan rode kaart.

Vitesse is het jaar 2010 begonnen met een beschamende zeperd. De Arnhemse ploeg levert in de competitie al jaren wanpres­taties tijdens de uitwedstrijden te­gen NEC, maar zelden zal Vitesse de derby in het Goffertstadion zo onnodig hebben verloren als gister­middag (2-1). De bezoekers gingen vooral op het tactische vlak flagrant in de fout. Voor Vitesse ontrolde zich een droomscenario, toen Lasse Nilsson al na vijf minuten scoorde vanaf de stip ( 0- 1). De aanvaller was zelf gevloerd door Ramon Zomer. De vroege voorsprong maakte het extra makkelijk voor de Arnhem­mers, die voor het eerst in de oran­je kleur van de nieuwe hoofdspon­sor Zuka.nl speelden.

NEC moest komen, want alleen een zege hielp de nummer voor­laatst verder op de ranglijst. Maar in plaats van in te zakken en in bal­bezit snel de ruimte achter de tra­ge Nijmeegse defensie te zoeken, ging Vitesse al snel mee in het ge­ploeter van NEC. Het gevolg: veel slecht veldspel op het middenveld en weinig gevaar voor de doelen. Het was schrij­nend dat de beweeglijke diepe spits Nilsson in negentig minuten niet een keer diep werd gestuurd door zijn ploeggenoten.

Daarentegen speelde NEC het spel­letje wel slim. Bij gebrek aan com­binerend vermogen pompte de thuisploeg alle ballen diep op spits Björn Vleminckx. Zijn bewakers Civard Sprockel en Kevin van Dier­men kregen de zwaarlijvige maar kopsterke Belg geen moment on­der controle.
NEC was alleen door de lucht ge­vaarlijk. Net als eerder dit seizoen in Gelredome (2-2) speelde Patrick Pothuizen een voorname rol bij standaardsituaties. Na een half uur klopte hij Van Diermen in de lucht, waarna Zomer de bal voor de voeten van Saidi Ntibazonkiza kopte (1-1).

Vitesse kwam niet aan voetballen toe, mede doordat de jongelingen Wiljan Pluim en Alexander Büttner op het middenveld niet meekonden in het fysieke geweld. Büttner had een complete offday en deed vanaf het begin zo’n beet­je alles verkeerd. Vitesse-trainer Theo Bos wachtte een uur voordat hij de handige aanvaller Santi Kolk bracht voor Büttner. Dat bleek een cruciale fout. Kort na de hervat­ting veroorzaakte Büttner de vrije trap, waaruit Zomer de 2- 1 inkop­te. Kolk maakte zijn rentree na drie maanden blessureleed. Nu NEC op voorsprong stond en nog verder inzakte, viel er voor Kolk weinig eer meer te behalen.

In de blessuretijd ontsnapte Vites­se nog bijna aan de sportieve zelf­moord. Doelman Piet Velthuizen ( hij had voor rust rood kunnen krijgen na een charge op Vle­minckx) schoot een vrije trap rich­ting het doel van NEC. Goalie Ga­bor Babos liet de bal los en Nicky Hofs tikte de 2-2 in het doel, maar scheidsrechter Roelof Luinge had reeds afgefloten voordat de bal Ba­bos had bereikt.