15 maart 2010 In de media

Arnhemse ploeg kan thuis niet winnen

Protest bij Vitesse grimmiger

*Zwalkende Arnhemse ploeg lijdt ook tegen concurrent Heerenveen nederlaag (0-1).
*Thuisbeurten bieden Vitesse geen uitzicht op verbetering.
*Hoofdingang GelreDome lan­ge tijd afgezet; politie en sup­poosten bedwingen fans.

Een door nieuwe thuisneder­laag van Vitesse heeft gistermid­dag tot grimmig supportersverzet geleid bij GelreDome. Zo’n drie­honderd boze fans blokkeerden na de nederlaag tegen SC Heerenveen (0-1) de hoofdingang.

Stewards en politie (met hond) moesten de opdringende fans in bedwang houden. Vertrekkende bezoekers op de westtribune wer­den via een zij-uitgang het stadion uitgeleid. Er zijn geen gewonden gevallen, aanhoudingen bleven uit. De nieuwe voorzitter Maasbert Schouten meldde zich voor het eerst als kopstuk van de club bij de boze fans. Ook trainer Theo Bos, technisch directeur Marc van Hint­um en van de spelers Piet Velthui­zen (een van de laatste clubhel­den) kwamen ‘op rapport’.

Volgens Bos viel zijn ploeg dit keer weinig te verwijten. „ De suppor­ters willen inzet, strijd en passie, dat hebben ze gezien. Ik vind dat ze moeten stoppen met die acties en vierkant achter de ploeg moe­ten staan, in plaats van tegenover ons. Meer kun je van deze spelers niet verwachten”, aldus Bos na de ongelukkige nederlaag tegen con­current Heerenveen.

Anders dan de passieloze neder­laag tegen AZ (0-3, twee weken ge­leden) viel de spelers van Vitesse geen gebrek aan inzet te verwijten. Wel ging er voor rust onvoorstel­baar veel mis bij de onzekere ploeg van Bos, die de machine maar niet aan de gang krijgt.

De kans dat hem dat dit seizoen lukt, is klein. Vitesse won van de tien duels sinds de winterstop al­leen uit bij Heracles en sprokkelde via drie gelijke spelen een schamel totaal van zes puntjes bijeen.
Na het crisisberaad van twee we­ken geleden rekende Bos voor dat er in de slotfase van de competitie, met vier thuisduels, nog genoeg te halen valt. Op papier wel, maar in de praktijk heeft Vitesse in 2010 nog geen thuisduel gewonnen.

Ook tegen Heerenveen lukte dat niet. Na een hopeloze eerste helft, waarin Piet Velthuizen Roy Bee­rens van de 0-1 hield, ging de thuis­ploeg na rust op jacht naar een overwinning. Die leek lange tijd in de maak omdat Claudemir en Nic­ky Hofs aardig speelden en de bij het publiek omstreden Lasse Nils­son (zijn flegmatieke houding zint de fans niet) zo nu en dan een flits van zijn klasse liet zien. Via Clau­demir, Jeroen Drost, Hofs en Nils­son kreeg Vitesse uitgelezen moge­lijkheden om Heerenveen, na twee trainerswissels ook al een zwakke ploeg, in het degradatiege­vecht te betrekken. Met de komst van Kaya voor Greene, voor rust een onrustfactor op het middenveld, gokte Bos op de volle winst. Hij kwam bedro­gen uit toen Roy Beerens een keer binnendoor snelde bij Calvin Jong-A-Pin en de kruising vond.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: