19 april 2010 In de media

Arnhemse ploeg veilig ondanks nederlaag

De schande van de na­competitie blijft Vitesse dit sei­zoen bespaard. De Arnhemse ploeg is sinds gisteren zeker van klassebehoud. Die status verwierf de ploeg op een manier die symp­tomatisch is voor deze verloren jaargang.

Klassebehoud – Vitesse ontsnapt aan schande

– Vitesse voetbalt ook komend seizoen in de eredivisie. 
– Arnhemse ploeg verliest op voorlaatste speeldag van Roda JC (2-5). 
– Door nederlaag van Sparta kan Vitesse niet meer in na­competitie terecht komen.

Vitesse ging zelf in GelreDome met 5-2 onderuit tegen Roda JC, dat de laatste strohalm greep rich­ting de play-offs om Europees voet­bal. Doordat Sparta, dat op de fata­le zestiende plaats staat, verloor van FC Utrecht kan Vitesse echter niet meer onder de streep belan­den.
„ De laatste weken was handha­ving ons enige doel”, stelde Vites­se- trainer Theo Bos na de achttien­de verliesbeurt in de competitie. „Ik ben opgelucht dat we veilig zijn, al is het een teleurstelling dat we dat vandaag niet op eigen kracht hebben gedaan.”

Bos moest gisteren bijna een com­pleet elftal missen. Dalibor Stevan­ovic, Serginho Greene, Jeroen Drost, Kevin van Diermen, Lasse Nilsson, Rogier Molhoek, Sinan Kaloglu, Wiljan Pluim waren ge­blesseerd, Nicky Hofs wat een wed­strijd schorsing uit. Het was bijna vanzelfsprekend dat de jonge spe­lersgroep dit niet kon opvangen.
Vitesse verscheen tegen Roda aan de start met elf spelers, van wie de gemiddelde leeftijd 22,5 jaar be­droeg. Inclusief de zes bankzitters kwam het moyenne zelfs op 21,5 jaar. Marco van Ginkel speelde voor de eerste keer in de basis, Cag­ri Kodalak en Roy de Ruiter maak­ten na de rust als invallers hun de­buut in de hoofdmacht van Vites­se.
De extreem jonge ploeg van Bos manifesteerde zich gisteren als een eredivisie-onwaardig geheel. Het was kleuterklasvoetbal, dat leidde tot een kansloze nederlaag. Roda JC stond na een half uur spelen al met 3-0 voor, door treffers van Willem Janssen (twee) en Morten Skoubo.

In de falende Arnhemse defensie viel met name Gino Felixdaal op. Afgelopen dinsdag debuteerde hij tegen NAC Breda (1-1). Overmand door zenuwen speelde hij toen een zwakke eerste helft, met veel balverlies. En ook tegen Roda was hij een bron van onrust. Civard Sprockel, de enige ervaren verdedi­ger in de ploeg, hield zich in tegen­stelling tot het duel met NAC ook niet meer staande met zoveel oner­varenheid en onkunde om hem heen.

Felixdaal, Sprockel, middenvelder Paul Verhaegh, linksback Alexan­der Büttner, ze gingen allemaal wel een keer flink in de fout bij een tegengoal. Alleen Giovanni Gravenbeek deed het wederom uit­stekend. En dan te bedenken dat de rechtsachter niet eens een prof­contract heeft. Dankzij een fraaie vrije trap van Onur Kaya kwam Vitesse nog voor rust op 1-3. En na de 2-3 van Büttner (schot in open doel, vlak na rust) leek een sensatie aanstaan­de. Maar uitgerekend Mads Junker trok de Limburgse zege over de streep. De Deense aanvaller kopte de 2-4 achter doelman Piet Velthui­zen en prikte in de laatste minuut ook zijn twintigste competitietref­fer in het doel. De spits die in vier seizoenen bij Vitesse altijd omstre­den bleef, ging na zijn wissel on­der applaus van fans van beide clubs van het veld.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: