1 februari 2017 In de media

Arnold Kruiswijk is een quizvraag voor de eeuwigheid

AD-columnist Sjoerd Mossou zoekt naarstig naar een ezelsbruggetje om de naam Arnold Kruiswijk nooit meer te vergeten.
Vroeger, in 1983, had ik Arnold Kruiswijk altijd drie keer dubbel. Hij zat in hetzelfde stapeltje als Jos Hendriks en Frans Koenen van NEC: voetballers van wie je het plaatje wel herkende, maar wiens namen steeds weg fladderden uit je geheugen, zomaar, hup, het raam uit.

Ze hadden vooral een functie als anoniem ruilmateriaal. Vijf Fransje Koenens; dat was één Ruud Gullit.

Gek is dat. Arnold Kruiswijk speelt al 53 jaar in het betaalde voetbal, en toch is het haast onmogelijk zijn naam te onthouden. Een exacte verklaring heb ik er ook niet voor, maar als iemand 'Arnold Kruiswijk' zegt, raak ik altijd lichtelijk in paniek.  

God, waar speelt die gozer ook alweer? Was het nou Vitesse, SC Heerenveen of FC Groningen? Of is-ie op Deadline Day stiekem verhuurd aan Roda JC?

Je probeert amechtig het voetbalplaatje voor de geest te halen, of anders een onvergetelijke actie, maar alles wat je op je netvlies krijgt, is een vaag silhouet.

Zeer vermoedelijk is Arnold Kruiswijk de anoniemste bekende voetballer van Nederland. Dit weekend verscheen hij plots voor de landelijke camera's, eindelijk, voor het eerst sinds zijn debuut in januari 1962. Arnold had (opnieuw) een bijzonder record verbroken, want in 25.188 minuten in de eredivisie heeft hij nog geen enkel doelpunt gemaakt. Niet eentje!

Ja, alleen in eigen doel. Daar komt zijn andere bijzondere record vandaan: in 2006 maakte Kruiswijk het snelste eigen doelpunt aller tijden in de eredivisie, na precies negen seconden.  

Je verzint het haast niet: Arnold Kruiswijk uit Appingedam scoorde nog nooit, maar in eigen doel is hij juist de snelste van allemaal.

Glimlachend vertelde Arnold zondag over zijn nieuwste mijlpaal. Hij zag er de humor wel van in, zo te zien. Zijn vrienden maken er soms grapjes over. Op zich is scoren het leukste wat er is, vond Arnold. Het is er alleen nooit van gekomen.

Het zou opportunistisch zijn te stellen dat Arnold Kruiswijk sinds zondag opeens een onvergetelijke voetballer is geworden. In de rij bij de supermarkt herkent u hem waarschijnlijk nog steeds niet, hooguit komt hij u vaag bekend voor.

Kruiswijk heeft iets wat mijn ploeggenoot Dirk ook heeft: zijn beeltenis valt bijna niet te omschrijven. Hij is niet heel lang en niet klein. Niet blond en niet donker. Niet heel knap en niet lelijk. Hij heeft geen baard en geen snor. Geen tatoeage en geen kinky kapsel. Geen bochel en geen hazenlip.

Met zijn naam is ongeveer hetzelfde aan de hand: 'Arnold Kruiswijk' is zo'n abnormaal normale naam, dat je hem morgen alweer vergeten bent. Als romanpersonage is 'Arnold Kruiswijk' totaal ongeschikt. Niet geloofwaardig. Te gewoontjes.

Toch is er één reden om hem nooit meer te vergeten. Verzin een handig ezelsbruggetje, desnoods, want sinds zondag is Arnold Kruiswijk een quizvraag voor de eeuwigheid.
 

Column S.Mossou AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: