17 april 2021 In de media

AS Roma inspireert Vitesse voor finale

De uitschakeling van Ajax in de Europa League door AS Roma heeft Vitesse gesterkt in het vertrouwen, dat het mogelijk is om te stunten in de bekerfinale tegen datzelfde Ajax. ,,We hebben kunnen zien dat een beter team kan verliezen, zelfs in een tweeluik, wat nog moeilijker is. Dat geeft ons vertrouwen dat wij daarvoor ook kunnen zorgen”, aldus aanvoerder Remko Pasveer.

Ook de wedstrijd die Vitesse eerder dit seizoen speelde tegen Ajax, geeft de Arnhemmers vertrouwen. Ajax won weliswaar met 2-1, ook al speelden de Amsterdammers een groot deel van de wedstrijd met een man minder door een rode kaart voor Edson Alvarez, maar Vitesse legde een goede partij op de mat. ,,In de eerste helft speelden we heel goed. Na vijf minuten hadden we al met 2-0 voor kunnen staan maar we verloren door twee onnodige fouten. We kunnen zelfvertrouwen meenemen van deze wedstrijd, maar we zullen beter moeten zijn dan we toen waren. Niet zulke fouten maken als we toen hebben gedaan en beter omgaan met de kansen, want tegen zo’n sterke tegenstander krijg je niet zoveel kansen.”

Dennenappel

De bekerspanning heeft Letsch en aanvoerder Remko Pasveer nog niet in hun greep, bleek bij de officiële persconferentie, waarin werd vooruitgeblikt op de finale. De KNVB-beker stond naast de tafel waarachter Letsch en Pasveer hadden plaatsgenomen. De doelman zat het dichtst bij de Dennenappel, waar het zondag allemaal om draait.

,,Het zou mooi zijn als Remko zondag die beker omhoog kan tillen. Die beker staat goed bij hem. Ik vind ze zelfs wel een beetje op elkaar lijken”, verwees Letsch knipogend naar het knotje in het haar van de doelman.

De plaagstootjes werden over en weer geplaatst. Op de vraag of er in de aanloop naar de finale ook voldoende ruimte was voor ontspanning, antwoordde Pasveer. ,,Nee, we hebben een Duitse trainer, die wil alleen maar trainen, dus dat gaat ‘m niet worden.” Om daaraan toe te voegen: ,,We zijn vrij relaxt. Joseph (Oosting, red.) bedenkt ook af en toe wat spelletjes. Eigenlijk hebben we wel een normale week gehad.”

Snel terug naar normaal

Letsch gaf aan dat het ontbreken van publiek extra zwaar weegt voor de finale. ,,Het zou geweldig zijn als je in een volle Kuip het veld op zou kunnen komen. Zo’n grote finale zonder supporters is toch gek. We zijn er inmiddels wel aan gewend, maar eigenlijk is dit niet iets waar we aan willen wennen. We zijn bezig aan een heel mooi seizoen en onze supporters hebben ons vrijwel niet live aan het werk kunnen zien. We hopen dat het weer snel terug naar normaal kan.”

Als Letsch door Arnhem loopt, merkt hij dat de finale leeft. ,,We hebben weinig contact met supporters, maar we zien wel de cupkoorts toenemen in de stad. Je ziet overal geel-zwarte vlaggen en Vitesse-posters voor de ramen en ik heb de filmpjes gezien van het vuurwerk op de brug. Dat laat zien dat het enorm leeft in de stad en doet bij mij persoonlijk ook de bekerkoorts oplopen. Je voelt dat het iets speciaals is voor de club en de stad. En dat gevoel zie ik terugkomen op de trainingen van de afgelopen dagen. Je merkt aan de spelers, dat ze echt uitkijken naar het begin van de wedstrijd.”

Pasveer is een van de weinige Vitesse-spelers die al ervaring heeft met een bekerfinale. Als reservedoelman van FC Twente en als eerste keeper van Heracles Almelo verloor hij de eindstrijd. ,,Dit wordt zeker een van de belangrijkste wedstrijden in mijn carrière. Ik ben er twee keer dichtbij geweest, maar telkens was het net niet. Hopelijk gaat het nu wel lukken.”

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: