3 juni 2014 In de media

Atsu leeft zijn eigen droom

Christian Atsu speelde afgelopen seizoen 28 wedstrijden voor Vitesse en komt uit voor Ghana. Als tienjarige jongen verkocht hij vis op de markt.
Voetballen, voetballen, voetballen. Christian Atsu wilde vroeger niets liever. School interesseerde hem niet. Voetballen wilde hij. Met zijn vriendjes uit Ada Foah, een dorpje vlakbij de hoofdstad Accra. Als ze geen plek hadden, maakten ze ruimte op de openbare weg. "Gekkenwerk", zegt Atsu. "Maar we wilden zo graag voetballen." Die drive heeft de inmiddels 22-jarige aanvaller van Ghana en Vitesse nog steeds.

Halssbrekende toeren
De gedachte aan de halsbrekende toeren van vroeger brengen een lach op het gezicht van Atsu. Hij had veel vriendjes en komt uit een grote familie (zes broers, vier zussen). Hij was vrijwel nooit alleen. "Op het moment dat ik wakker werd, ging ik meteen naar buiten. Naar mijn vriendjes om te voetballen. Zo gaat dat in Ghana."

Zijn ouders wezen hem op de noodzaak van een goede opleiding, maar Christian wilde er niets van weten. De Feyenoord Academy in Ghana leek uitkomst te bieden. Zij zagen het talent van de jonge voetballer, maar mama Atsu stak aanvankelijk een stokje voor de gang naar de voetbalopleiding.

Atsu: "Toen ik op de Feyenoord Academy zat, moest ik terugkomen naar huis. Mijn ouders vonden dat ik me thuis moest concentreren op mijn school. Ik luisterde en kwam terug."

Maar eenmaal thuis won de liefde voor het voetbal het van de gehoorzaamheid aan zijn ouders. "Het was niet makkelijk, maar op een gegeven moment vertelde ik ze dat school mij niet verder zou helpen. Voetbal wel. En dus verstopte ik me om niet naar school te hoeven gaan, zodat ik kon gaan voetballen."

Vis verkopen
Atsu: "Ik wist inmiddels dat ik talent had, anders was ik nooit toegelaten tot de Feyenoord Academy. Ik wilde mijn droom waarmaken."

Dat is uiteindelijk dus gelukt, maar het was niet makkelijk. Op tienjarige leeftijd moest Atsu vol aan de bak. Veel van zijn grote broers waren al getrouwd en woonden niet meer thuis, maar Christian moest samen met zijn tweelingzus, twee broers en zijn vader zorgen voor brood op de plank. "Ik kom uit een arm en nederig gezin. Ik heb vis verkocht op de markt om geld te verdienen voor de familie. Ik heb zelfs plastic tasjes verkocht, zodat mensen hun boodschappen op de markt mee naar huis konden nemen. Het was geen gelukkige tijd."

Hulp van God
Dat geluk kwam later pas. En had te maken met – hoe kan het ook anders – voetbal. Atsu's talent werd opgemerkt door een makelaar die hem in 2010 onderbracht bij het Portugese FC Porto. Hij knokte zich in de selectie van het elftal voor spelers tot 19 jaar, en werd later uitgeleend aan Rio Ave.

Na verloop van tijd nam Chelsea hem over, al heeft Atsu daar geen stap op het veld gezet. De rijke Londense club leende hem direct uit aan Vitesse. Nu gaat het hem voor de wind. "Ik leef middenin een droom. Ik ga alleen maar vooruit, met hulp van God."

Atsu is ervan overtuigd dat zijn geloof hem op weg helpt in het leven. Zijn christelijke moeder had al vroeg wijze raad voor hem. "Zij zei altijd: 'Er zijn heel veel mensen die hard werken, maar die geen succes hebben. Waarom is dat?' Ze gelooft dat God ons de juiste kracht geeft. Hoe hard je ook werkt, God geeft ons alles. Sinds ik vertrouwen heb in Hem, ga ik alleen maar vooruit."

Dankbaar
Zijn zelfvertrouwen en zijn geloof hebben hem tot international gemaakt. "Ik vind het nauwelijks te bevatten dat ik zo jong al international ben geworden. Ik droomde ervan om in de nationale ploeg te spelen. Ik zag ze altijd op televisie spelen toen ik bij de Feyenoord Academy was. En nu al een WK? Ik ben dankbaar."

NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: