6 oktober 2013 In de media

Atsu wil scoren voor Vitesse

Christian Atsu lijkt het de komende weken bij Vitesse te moeten doen met invalbeurten. De Chelsea-huurling voetbalde eerder voor Feyenoord in Ghana. ‘Aan die club bewaar ik fijne herinneringen’.
De Ghanees international (21), nu bijna twee weken in Arnhem, maakt liever vandaag dan morgen zijn debuut, maar trainer Peter Bosz is voorzichtig met de huur­ling van Chelsea. „Normaal heb je een week of zes nodig om fit te ra­ken. Atsu is hier pas een dikke week. Hij zal zich op de training moeten bewijzen.”

In Arnhem kent nog bijna nie­mand hem, in de Ghanese hoofd­stad Accra wordt Atsu op straat aangeklampt. Als speler van het Ghanees nationaal team maakt hij indruk. Daar speelt hij zij aan zij met voetbalsterren Michael Es­sien en Kevin-Prince Boateng. „Al die joelende mensen om je heen, ik vind dat niet erg. Als kind deed ik precies hetzelfde. Soms twijfelt er eentje, dan zegt hij: ‘Ben jij wel Atsu?’ Grappig, op televisie lijk ik groter en sterker. In werkelijkheid ben ik maar een klein mannetje.”

Atsu vliegt komende maandag naar Accra. Op 15 oktober speelt Ghana in Kumasi tegen Egypte, op 19 november volgt de return in Cairo. De winnaar van het twee­luik gaat naar het WK in Brazilië. „We spelen in Kumasi omdat daar de meest fanatieke Gha­na- fans wonen. Het lawaai vanaf de tribunes geeft ons vleugels. Mijn moeder kijkt het duel voor de televisie, maar ik denk dat mijn vijf broers en vrienden naar het stadion komen.”

Atsu groeide op in Ada Foah, een dorpje in de buurt van Accra. Zijn broer Ofosu nam hem mee naar de lokale voetbalclub, Peace Boys. „Mijn broer speelde in het team onder 17 jaar en ik mocht meetrai­nen met de kinderen onder tien jaar. Dat ging erg goed, dus werd ik tussen oudere kinderen gezet, die gaven meer tegengas.”

Feyenoord Fetteh, de Ghanese tak van de Rotterdamse eredivisie­club Feyenoord, meldde zich. De aanvaller maakte de overstap. „De club speelt in exact dezelfde shirts als Feyenoord Rotterdam.

Karel Brokken is daar voorzitter, al jaren. Een heel aardige man die af en toe naar een wedstrijd van ons kwam kijken. Ik heb nog steeds veel contact met mijn voor­malig ploeggenoten.”

Tijdens een wedstrijd van Ghana om de Afrika Cup in 2008 ging er bij Atsu een knop om. „Ik zat met mijn ploeggenoten van Feye­noord naar de wedstrijd te kijken. Ik zei toen tegen Joseph Amoah en Daniel Osabutey: ‘Dat is mijn droom, voetballen voor Ghana’. Ik ben een gelovig persoon en dank de Heer dat mijn droom is uitge­komen.”

Atsu vertrok na twee seizoenen bij Feyenoord. Zijn moeder vond dat hij meer moest studeren. „Bij Feyenoord was alles erg op voet­bal gericht. Ik vertrok naar FC Cheetah, maar van studie is niet veel terechtgekomen. Drie maan­den later werd ik ontdekt door een agent en die bracht mij naar Portugal.”

Atsu is dan net achttien jaar. Bij FC Porto, zijn nieuwe club, sluit hij vriendschap met ploeggenoot Mikel Obi, een Nigeriaan en land­genoot Enoch Ebo. „Een mooie tijd. Ik heb al veel meegemaakt en ben een bevoorrecht persoon. Ik besef dat goed.”

Afgelopen zomer werd hij getrans­fereerd naar Chelsea, dat hem di­rect voor één seizoen bij Vitesse stalde. „Al mijn aandacht is nu bij Vitesse. Chelsea komt later. Ik ben in Arnhem om een betere voetballer te worden. En ik wil goals maken.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: