23 december 2020 In de media

AZ is niet beter, maar wel effectiever dan Vitesse

AZ heeft een rechtstreekse aanval van Vitesse op de titel ‘voornaamste uitdager van de traditionele topdrie’ afgeslagen. De Alkmaarders waren in eigen huis niet beter, maar wel effectiever dan de Arnhemmers en wonnen met 3-1.

AZ begon sterk, al kreeg de thuisploeg bij de snelle 1-0 hulp van Vitesse-speler Maximilian Wittek. De Duitser wilde wegwerken, maar tikte de bal met zijn standbeen aan, waardoor hij volledig mis maaide. Jesper Karlsson profiteerde en schoot raak in de verre hoek.

Na een fraaie, maar terecht afgekeurde treffer van AZ-middenvelder Tijjani Reijnders – Timo Letschert stond ruim buitenspel – kwam Vitesse echter steeds beter in de wedstrijd.

Boadu scoort

De bezoekers kregen goede kansen via Matus Bero en Loïs Openda en de gelijkmaker leek een kwestie van tijd, maar het was AZ dat scoorde. Myron Boadu rondde koeltjes af in de lange hoek, na een counter via onder meer Owen Wijndal: 2-0.

Het was het eerste doelpunt van Boadu in zes wedstrijden, waarvan hij er vijf in de basis stond.

Direct na rust kreeg Vitesse alsnog het doelpunt dat de ploeg op basis van het vertoonde spel verdiende. AZ-verdediger Letschert wilde wegwerken, maar Openda stak zijn been ervoor en zag de bal met een boog in het doel verdwijnen: 2-1.

Na een gevaarlijk schot van Reijnders, die een prima indruk maakte op het middenveld, leek Oussama Darfalou de comeback van Vitesse compleet te maken. De spits omspeelde de weifelende Marco Bizot na een snel genomen vrije trap, maar bleek buitenspel te hebben gestaan.

Gouden wissel

Vitesse bleef aanvallen en het had er alle schijn van dat AZ weer eens een comfortabele voorsprong uit handen ging geven, iets dat de ploeg dit seizoen al vaker is overkomen. Maar een gouden wissel aan Alkmaarse kant, een kwartier voor tijd, stak daar een stokje voor.

Ferdy Druijf betrad het veld voor Boadu, die mokkend naar de kant ging, en dertien seconden later lag de bal in het net. Doelpuntenmaker: Druijf. De 22-jarige spits schoot uit een lage voorzet van Yuki Sugawara de 3-1 op het scorebord.

De goal van Druijf is de snelste van een invaller in de eredivisie in deze eeuw. Ted van de Pavert (PEC Zwolle) en Michel van Guldener (Excelsior) kwamen het dichtst bij met veertien seconden.

AZ nadert Vitesse door de zege in Alkmaar tot op drie punten en heeft bovendien een wedstrijd minder gespeeld.

Bron: NOS / Foto's: SV

Hoofdsponsor: