8 november 2015 In de media

AZ krijgt tiental Vitesse pas in slotfase klein

AZ heeft na een zegeloze reeks van drie competitieduels weer eens gewonnen. Vitesse ging met tien man ten onder tegen de Alkmaarders: 0-2.
AZ was in de eerste helft verrassend de bovenliggende partij in Arnhem. De Alkmaarders kregen in de achtste minuut de eerste kans via Vincent Janssen, maar Maikel van der Werff voorkwam met een uiterste krachtsinspanning dat de spits het Vitesse-doel onder vuur kon nemen. Acht minuten later moest Eloy Room vol aan de bak na een knal van Alireza Jahanbakhsh.

De matige eerste helft van Vitesse werd gesymboliseerd door Marvelous Nakamba. De middenvelder grossierde in balverlies en tot overmaat van ramp moest hij al in de 42ste minuut gaan douchen, nadat hij voor de tweede keer geel had gekregen. Valeri Qazaishvili had even eerder voor het enige Arnhems gevaar van de eerste helft gezorgd, door na een mooie dribbel net naast te schieten.

Opvallend was dat Vitesse na rust in ondertal niet eens zoveel minder was dan AZ. Via Milot Rashica kregen de gastheren in de 58ste minuut een behoorlijke schietkans. Wat later in het tweede bedrijf kreeg AZ duidelijk de overhand, maar tot serieuze mogelijkheden leidde dat aanvankelijk niet.

Een kwartier voor tijd leidde het Alkmaarse overwicht alsnog tot een goal. Na een lage voorzet van Markus Henriksen hield Janssen zijn bewaker Guram Kashia van zich af, waarna hij de 0-1 binnenschoot. Twee minuten later gooide AZ het duel in het slot. Room kon een schot van Janssen slechts parreren, waarna Henriksen in de rebound scoorde.

AZ (vijftien punten) stijgt door de zege van de dertiende naar de tiende plaats, terwijl Vitesse (vijfde) de twaalfde speelronde van de Eredivisie afsluit met evenveel punten als rivaal NEC: twintig.