28 oktober 2012 In de media

AZ bezorgt Vitesse eerste verliespartij

Vitesse is de ongeslagen status kwijt. De Arnhemmers verloren in eigen huis van AZ, dat voor rust domineerde, maar uiteindelijk via een late counter de wedstrijd besliste (1-2).
Vitesse moest winnen om in het spoor te blijven van koploper FC Twente en nummer twee PSV. De ploeg van Fred Rutten leek dit te beseffen en leek voor de pauze vooral geen tegendoelpunt te willen krijgen. Die houding pakte verkeerd uit voor de Arnhemmers, die in aanvallend opzicht te weinig creativiteit in huis hadden om AZ te verrassen. Het enige gevaarlijke moment van Vitesse ontstond na een voorzet van Mike Havenaar.

Alkmaarse tandem

Wilfried Bony en Jonathan Reis liepen elkaar vervolgens bij de tweede paal in de weg, waardoor een goede mogelijkheid om zeep geholpen werd. Voor de rest was het vooral AZ dat gevaarlijk werd in de GelreDome. De terugkeer van Jozy Altidore en Adam Maher (schorsing) deed de Alkmaarders goed. Het eerste gevaar van de bezoekers kwam via schoten van Johann Gudmunsson en Donny Gorter, daarna kwam de tandem op gang.

Maher en Altidore vonden elkaar gemakkelijk, waardoor Vitesse-doelman Piet Velthuizen aan het werk werd gezet. Na een klein half uur spelen redde de goalie op een inzet van Altidore en tien minuten later was hij alert bij een intikker van Maher. Dat AZ nog voor rust aan de leiding kwam was geen verrassing. Gorter krulde de bal voor richting de vrijstaande Roy Beerens. De buitenspeler liet Velthuizen kansloos. AZ rook daarna bloed.

Nieuwe impulsen

Altidore was opnieuw dichtbij zijn negende van het seizoen. Een voorzet van Dirk Marcellis werd door de spits net naast getikt. De misser betekende dat de achterstand voor Vitesse beperkt bleef tot een doelpunt. Daaruit putte de thuisploeg hoop op een betere tweede helft. Na de pauze werd duidelijk dat Rutten zijn ploeg vooruit gedirigeerd had. Invaller Renato Ibarra vuurde gelijk op het doel en Bony volgde kort daarna diens voorbeeld.

De Ivoriaan bleef op zoek naar zijn elfde competitiedoelpunt, maar had het vizier niet op scherp. Toch kwam Vitesse op gelijke hoogte. Tomas Kalas zag zijn poeier nog rakelings naast vliegen, maar Marco van Ginkel wist wel een weg te vinden langs Esteban. Op aangeven van de bedrijvige debutant Gaël Kakuta maakte de jongeling van dichtbij de gelijkmaker. AZ werd naarmate het einde naderde steeds verder teruggedrongen en mocht Esteban danken voor een knappe redding op een uithaal van Reis.

Deksel op neus

De reactie van de Costa Ricaan bleek veel waard voor zijn ploeg. Een paar minuten voor tijd wist AZ tegen de verhoudingen in de 1-2 te maken. Gudmundsson was het eindstation van een counter. De IJslander verschalkte Velthuizen met een schot in de verre hoek. Teleurstelling bij Vitesse en vreugde bij AZ, dat weer omhoog kan kijken. Voor de Arnhemmers is het een slechte start van een zware serie wedstrijden.

Goal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: