18 maart 2011 In de media

AZ laat langs Vitesse

In de race om Europees voetbal heeft subtopper AZ vrijdagavond op eigen veld een moeizame overwinning behaald.

De Alkmaarse ploeg versloeg laagvlieger Vitesse met 3-1, na een achterstand van 0-1 bij de rust. In het laatste halfuur hielden Pontus Wernbloom en de invallers Simon Poulsen en Maarten Martens hun ploeg stevig op de vierde plaats in de eredivisie.

Vitesse leek in het eerste halfuur in Alkmaar een kansloze avond tegemoet te gaan. De Arnhemse club, die AZ eerder dit seizoen in de Gelredome op 1-1 hield, kwam er in het eerste halfuur totaal niet aan te pas. De manschappen van de fel meelevende trainer Albert Ferrer liepen feitelijk alleen maar achter de thuisploeg aan.

AZ was evenwel in het voortdurende overwicht amper gevaarlijk. De ploeg van Gertjan Verbeek ontbeerde creativiteit en individuele kwaliteit om de Arnhemse muur van verdedigers te slopen. In de 24e minuut kreeg Pontus Wernbloom de enige grote kans van de eerste helft. Uit een vloeiende aanval gleed hij de bal naast.

Dankzij de balsterke middenvelders Nemanja Matic en Ismaïl Aissati kwam Vitesse na een halfuur eindelijk een beetje aan aanvallen toe. Vlak voor de rust namen de bezoekers zelfs een verrassende voorsprong dankzij Marco van Ginkel, die uit een voorzet van Michihiro Yasuda toesloeg, 0-1. Kort daarvoor had Vitesse-middenvelder Jordi Lopez uit een hoekschop van AZ nog op de lat van zijn eigen doel gekopt.

Maarten Martens maakte na de rust alsnog zijn opwachting bij AZ. De Belgische middenvelder produceerde vorige week bij Roda JC nog het winnende doelpunt voor de Alkmaarders (1-2). Door een lichte enkelblessure moest hij tegen Vitesse op de bank beginnen.

Met Martens er weer bij was AZ nauwelijks sterker. De thuisploeg kwam niettemin na ruim een uur langszij, met dank aan de gammele verdediging van Vitesse. Wernbloom kon de bal recht voor het doel simpel intikken, 1-1.

Zonder Van Ginkel, die in de rust was gewisseld voor Marcus Pedersen, kwam Vitesse amper nog voor het AZ-doel. Met kunst- en vliegwerk leken de Arnhemmers het puntje in de slotfase vast te houden. Poulsen en Martens gaven trainer Verbeek, die succesvol wisselde, toch nog reden tot juichen: 3-1.