27 februari 2010 In de media

AZ wint door drie goals El Hamdaoui van Vitesse

Drie bevliegingen van AZ-spits Mounir el Hamdaoui bezorgden Vitesse zaterdagavond de tweede achtereenvolgende ruime nederlaag.

De Alkmaarders bleven door de 3-0 in het Gelredome voor de vijfde achtereenvolgende wedstrijd ongeslagen en op de vijfde plaats van de ranglijst met kans op weer een seizoen Europees voetbal.

AZ domineerde in de eerste helft, maar lange tijd hield Vitesse de nul vast. Na de zwakke vertoning bij Ajax (4-0) waren de Arnhemse verdedigers nu aanvankelijk wel alert, al waren de bezoekers in de afwerking ook onzorgvuldig.

Anderhalve minuut voor het rustsignaal liep het alsnog verkeerd af voor de thuisclub. Serginho Greene kon niet bij een voorzet van Moussa Dembélé, diens aanvalspartner Mounir el Hamdaoui joeg de bal in het net. Piet Velthuizen was kansloos.

De derde doelman van Oranje had kort daarvoor een fraaie redding verricht op een vrije trap van Rasmus Elm. Bij de daaropvolgende hoekschop van dezelfde Zweed kreeg Velthuizen assistentie van Nick Hofs die de bal met de borst binnen de lijnen hield.

Hofs had in de 26e minuut met een verdwaalde kopbal de bovenkant van de lat aan de overzijde van het veld geraakt. Het was een spaarzame opleving van Vitesse.

Kort na de hervatting was El Hamdaoui nog twee keer het eindpunt van een snel uitgevoerde Alkmaarse aanval. Vitesse-trainer Theo Bos protesteerde na de 2-0 dat de Marokkaanse aanvaller buitenspel had gestaan, maar scheidsrechter Pol van Boekel en zijn assistent Hans Olde Olthof wilden daar niets van weten. Na El Hamdaoui’s derde van de avond, zijn twaalfde van het seizoen, was het duel beslist.

Vitesse speelde te lusteloos om in het resterende half uur nog iets terug te kunnen doen. Na de goede vorm in de thuiswedstrijden tegen de titelkandidaten PSV (0-0) en FC Twente (1-2) kwam landskampioen AZ gemakkelijk weg. De Alkmaarders liepen in de slotfase nog wel averij op toen Dembélé na een botsing met Paul Verhaegh met een vermoedelijke hersenschudding moest worden gewisseld.

AZ had ditmaal niets te duchten van Vitesse dat de laatste twee wedstrijden in Alkmaar juist zo verrassend had gewonnen. Beide keren waren het uitslagen met gevolgen. Vorig seizoen moest AZ het kampioensfeest uitstellen, dit seizoen werd trainer Ronald Koeman een dag na de wedstrijd ontslagen. Maar intussen zijn de krachtsverhoudingen tussen beide clubs duidelijk in het voordeel van de ploeg uit Noord-Holland.