21 december 2020 In de media

Banenproject Vitesse voor ex-gedetineerden

Sponsors voetbalclub willen meehelpen bij re-integratie

Business Club Vitesse-GelreDome en het Arnhemse uitzendbureau CurrentWerkt slaan de handen ineen om ex-gedetineerden uit PI Arnhem, de ‘Blue-Band Bajes’, aan betaald werk te helpen. Zo moeten ze beter hun draai kunnen vinden in de samenleving.

CurrentWerkt is een uitzendbureau dat zich specifiek richt op banen voor mensen die in de gevangenis hebben gezeten en hun leven willen beteren. In Rotterdam loopt al een project, de Gelderse hoofdstad volgt dus. ,,Nu kunnen we ook aan de slag in mijn eigen Arnhem, via mijn cluppie Vitesse”, zegt Hilal Makhoukhi van CurrentWerkt.

Hij is zelf ervaringsdeskundige, zat vast vanwege softdrugs. Na het uitzitten van zijn straf wilde hij op legale wijze aan de slag. ,,Ik kon terugvallen op een groot netwerk, maar alsnog was het heel moeilijk om weer aan de bak te komen.” Uit die ervaring komt uitzendbureau CurrentWerkt voort. ,,Het gezegde ‘eens een dief altijd een dief’, gaat natuurlijk niet voor iedereen op.”

Dat vinden ze bij Penitentiaire Inrichting (‘PI’) Arnhem ook. ,,Vanaf de eerste dag dat iemand hier binnenkomt, zijn we bezig met de tijd ná de straf. Het gaat er niet alleen om mensen vast te zetten. Het gaat ook om re-integratie. We willen niet dat mensen dan opnieuw in de criminaliteit belanden”, zegt een woordvoerder.

De Dienst Justitiële Inrichtingen bekijkt zorgvuldig welke kandidaten voor het project in aanmerking komen, legt hij uit. ,,Het is echt maatwerk, we bekijken het per geval. Je moet gemotiveerd zijn, je aan de afspraken houden en geen drugs gebruiken.” Een van de voornaamste doelen is ex-gedetineerden een ritme te geven. ,,Dat is heel belangrijk om te voorkomen dat ze weer terugvallen in de criminaliteit.”

Samenwerking Business Club Vitesse en CurrentWerkt

De Business Club Vitesse-GelreDome ziet de samenwerking met CurrentWerkt en de Dienst Justitiële Inrichtingen als een kans om ‘business-to-business’ twee problemen op te lossen; afgezien van de moeilijkheden die ex-gedetineerden hebben om werk te vinden, zijn er sponsors van Vitesse die om mensen zitten te springen, ziet vice-voorzitter Edwin Vonk.

,,Bedrijven hebben monteurs nodig, mensen die glasvezelkabels willen aanleggen, schilders, productiemedewerkers, noem maar op”, zegt Vonk. Die vraag naar arbeidskrachten kan CurrentWerkt, als bedrijf zelf lid van de sponsororganisatie van Vitesse, koppelen aan geschikte kandidaten die hun straf hebben uitgezeten.

Concrete doelen zijn niet geformuleerd. ,,Maar persoonlijk wil ik in 2021 toch zeker tien, vijftien mensen aan werk helpen”, zegt Makhoukhi van CurrentWerkt.

Bron: AD / Foto's: SV

Hoofdsponsor: