8 februari 2021 In de media

Basisplaats voor Manhoef – Geen Bero en Tronstad – Tannane twijfelgeval

 Vitesse ziet de bekerwedstrijd dinsdag tegen Excelsior als een goed moment voor de ommekeer na een slechte reeks in de competitie. Million Manhoef krijgt een basisplaats, Oussama Tannane is een twijfelgeval.

Vitesse heeft stadion GelreDome, een uitkomst in deze dagen van bittere kou. “Dat is echt luxe”, zegt trainer Thomas Letsch over het onderkomen met een dak. “We hoeven nu niet te trainen op een bevroren ondergrond, maar kunnen terecht op een normaal veld.”

Bij het uitspreken van die laatste woorden moet de Duitser overigens wel even lachen. “Ach, jullie weten dat ons veld niet heel goed is, maar we mogen echt blij zijn dat we de beschikking hebben over het GelreDome. Zo kunnen we ons in elk geval normaal voorbereiden en een goede training afwerken.”

Tegenvallers

Vitesse leeft toe naar het duel van dinsdag in de kwartfinales van de beker in de wetenschap dat de Arnhemmers niet in goede doen zijn. Het spel is immers al drie wedstrijden ondermaats. De vloeiende aanvallen, het creëren van kansen, het agressief afjagen van de tegenstander en ook de creativiteit en het lef. Het is er op dit moment allemaal niet bij Vitesse dat uit de duels met VVV, RKC en Heerenveen één punt sprokkelde.

Letsch pareert met de kille feiten: “Zetten we alles nu feitelijk op een rij, staan we bij de laatste acht in de beker en derde in de eredivisie. Dat is gewoon heel goed en had voor dit seizoen niemand van Vitesse verwacht. Wat dat betreft is er niets veranderd. Alleen het gat met ploegen onder ons is kleiner geworden. Als je succesvol bent, gaan de verwachtingen omhoog. Dan komt er kritiek en dat is logisch.”

Werkvoetbal

“Maar kijk je naar ons spel, is het aan de bal gewoon slecht”, stelt Letsch vast. “Het is werkvoetbal geworden. We praten veel. Individuele gesprekken en met de groep. Het geloof en het vertrouwen moet terug. Maar nee, ik voel geen extra druk. Ik blijf ook dezelfde persoon en ga niet ineens andere dingen doen. De beker willen we winnen. Dat is een duidelijk vastgesteld doel en dat is ook bekend. Het is alles of niets. Natuurlijk zijn wij torenhoog favoriet, maar de betere ploeg wint lang niet altijd. Bekervoetbal is onvoorspelbaar.”

Plan

Het bereiken van de halve finales is voor Vitesse dan ook cruciaal. “Of Excelsior nu op een goed moment komt? De volgende wedstrijd is altijd een perfect moment om iets om te draaien. We kunnen morgen iedereen laten zien dat we terug zijn. Ik bekijk het altijd van de positieve kant. Ons systeem is goed, dat weten we want we hebben goed voetbal gespeeld. De groep is ervan overtuigd dat ons spel snel weer beter wordt en ons plan tegen Excelsior werkt.”

De wedstrijd op Woudestein wordt gespeeld op kunstgras. “Het is niet de beste kwaliteit heb ik begrepen, maar dat moeten we accepteren. We kijken wat beter naar spelers die goed uit de voeten kunnen op kunstgras. Ja, en dan zijn er nog de omstandigheden. De kou die voor Nederland niet normaal is en misschien sneeuw. Ook daar zullen we moeten omgaan. Ik heb er geen invloed op. Het is wat het is.”

Eigen jeugd

Letsch kiest voor Million Manhoef en mogelijk ook voor Daan Huisman in de basis. “Jonge spelers uit onze opleiding zijn het gewend veel op kunstgras te spelen”, verklaart Letsch. “Manhoef speelt zeker, Huisman is een optie omdat hij zaterdag geblesseerd was. Daarover kan ik nu nog niets zeggen.”

Rust voor Eli Dasa

Rechtsback Eli Dasa krijgt waarschijnlijk rust. Manhoef neemt dan zijn positie in. “Wittek en Dasa hebben allebei veel gespeeld. Dasa gaat binnenkort met Israël op pad. Ik wil beiden vandaag nog even goed in de ogen kijken, mijn gevoel laten spreken en neem dan een besluit.”

Tannane terug?

Tannane is een twijfelgeval. Tegen Heerenveen ontbrak hij vanwege een achillespeesblessure. “We moeten dat na de training bekijken. Ik schat het op fifty-fifty. Tegen Heerenveen stonden veel dezelfde type middenvelders op het veld. Dat zal nu anders zijn”, verklapte Letsch. Matus Bero ontbreekt nog wel tegen Excelsior. Patrick Vroegh is waarschijnlijk opnieuw zijn vervanger.

Ook geen Tronstad

Ook Sondre Tronstad krijgt rust van Letsch. “Hij heeft zaterdag de hele wedstrijd gespeeld tegen Heerenveen en is pas net terug van een langdurige blessure. Het lijkt me niet verstandig, zondag spelen we immers ook alweer tegen FC Twente.”

Vermoedelijke opstelling: Pasveer, Doekhi, Bazoer, Rasmussen; Manhoef, Bruns, Tannane (Huisman), Vroegh, Wittek; Broja en Openda.

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: SV

Hoofdsponsor: