25 juni 2021 In de media

Bazoer: ‘Ik praat veel over mijn mindset met een mental coach’

Hij was afgelopen seizoen een van de meest besproken spelers in de Eredivisie: Riechedly Bazoer. Er was bewondering voor zijn rol als de dynamische libero bij Vitesse, maar ook de nodige verbazing over weer een disciplinaire schorsing. Op en naast het veld lijkt Bazoer ongrijpbaar. Lijkt. “Mijn neefje houdt mij een spiegel voor.”

“Wat ik heb geleerd van disciplinaire maatregelen uit het verleden? Ik moet in sommige situaties niet te snel reageren. Er komt soms te veel emotie naar boven. Dat zit in me: van de straat, van pleintjesvoetbal. Ik moet leren loslaten en doorgaan. Dat heeft met mindset te maken”, vertelt de verdediger annex middenvelder van Vitesse.

‘Rolde laat in het voetbal’

“Ik praat erover met een mental coach. Ik lees nu zelf ook meer over mindset. Buiten het veld ben ik eigenlijk altijd rustig en relaxed, maar op het veld ben ik fanatiek en kritisch naar mezelf en anderen. Ik wil een betere balans vinden tussen wie ik op en naast het veld ben.” Pas rond zijn zevende, achtste ontstond bij Bazoer de droom om profvoetballer te worden. “Ik was tot die tijd helemaal niet met voetbal bezig. Mijn broer, wel gek op voetbal, riep mij dan: ‘Kom, naar het pleintje, voetballen’. Ik bleef liever thuis, met mijn zusjes. Met speelgoed spelen, tv kijken.”

“Doordat mijn broer fanatiek was, rolde ik er na mijn achtste alsnog in. Ook door vrienden. Ik merkte dat ik aanleg had en dan wordt het leuker. We speelden op een pleintje dat de Zwarte Kooi heette. Daar kwamen jongens van allerlei nationaliteiten. Thuis voetbalde ik met mijn broer Irchandly. Onze buren werden soms gek van ons. Dan ging de bal weer eens over de schutting in de tuin. Ze hadden honden waarvoor wij bang waren. Wij keken dan voorzichtig over het hek, die honden hard blaffen. Vaak kwam de bal na wat geklaag terug. Op een gegeven moment waren ze het zat en kregen we een lekke bal.”

Riechedly Bazoer bereid zich met Vitesse voor op het nieuwe seizoen. De week wordt intensief en een of twee keer per dag getraind op Papendal. Volgende week werkt Vitesse een trainingskamp af in Zeeland en beginnen de oefenwedstrijden. Op 5 augustus speelt Vitesse haar eerste wedstrijd in de Conference League. Bazoer heeft nog een contract van één jaar in Arnhem maar een vertrekwens. Volgens zijn management is er interesse vanuit meerdere clubs in het buitenland, maar technisch directeur Johannes Spors gaf aan dat er nog geen club concreet is geworden.

Bron: Elf / Foto's: SV

Hoofdsponsor: