6 maart 2021 In de media

Bekerheld Armando Broja: ‘Nooit gedacht direct de finale te halen’

Vitesse-AZ is niet alleen voor de thuisploeg de wellicht laatste kans om echt aan te haken in de strijd om de tweede plaats, maar ook een duel tussen twee jonge spitsen die recent goed op schot zijn. AZ-aanvaller Myron Boadu (20) maakte er dit seizoen elf, waarvan vijf in de afgelopen twee duels, terwijl zijn Vitesse-collega Armando Broja (19) de teller op tien heeft staan en de laatste drie duels doel trof.

“Armando is binnengekomen als een jonge speler, die nog nooit in zijn leven echt profvoetbal had gespeeld”, aldus Vitesse-trainer Thomas Letsch. ,,Hij heeft tijd nodig gehad om fysiek op niveau te komen, is er daarna een tijd uit geweest door corona en is nu op het niveau, dat hij kan laten zien dat hij een absolute topaanvaller is in deze competitie. We waren van begin af aan overtuigd van hem en nu maakt hij het ook waar. Hij heeft nu ook de power om het niet zestig, zeventig minuten vol te houden, maar de hele wedstrijd.”

Felicitaties

Met de openingsgoal in de halve finale van de KNVB-beker tegen VVV-Venlo was Broja van grote waarde voor Vitesse. ,,Ik heb heerlijk geslapen de afgelopen dagen en ik denk dat dat voor heel Arnhem geldt. Het is bijzonder om voor de tweede keer in vijf jaar in de finale te staan”, aldus de Chelsea-huurling. ,,Ik had nooit kunnen denken, dat ik in mijn eerste seizoen op het hoogste niveau direct de bekerfinale zou halen. Ik heb veel berichtjes gehad van ploeggenoten van Chelsea, familie en vrienden, die me feliciteerden. Het is natuurlijk krankzinnig, dat ik in mijn eerste seizoen meteen in een finale sta. Dit wordt de grootste wedstrijd van mijn carrière tot nu toe. Dat zal ook voor de meeste van mijn ploeggenoten zo zijn. Een finale spelen en dan ook nog tegen Ajax, een van de beste teams in Nederland, is iets heel speciaals. Ik kijk er enorm naar uit, maar eerst moeten we ons weer concentreren op de competitie.”

Gepusht worden

Broja zit lekker in zijn vel en prijst de positieve manier waarop zijn ploeggenoten hem tegemoet treden. ,,Het team geeft me veel vertrouwen. Tegen PSV maak ik een goal, maar had ik er sowieso nog een moeten maken, waardoor we die wedstrijd naar ons toe hadden kunnen trekken. Maar de jongens kwamen naar me toe en verweten me niet dat ik had gemist, maar stelden zich positief naar me op. Dat ik mijn hoofd omhoog moest houden en hard moest blijven werken en dat dit soort momenten horen bij de ontwikkeling van een jonge speler. Onze aanvoerder Remko Pasveer kwam als eerste naar me toe om me te steunen en daar ben ik hem dankbaar voor, maar alle spelers waren positief naar me. Dat is een geweldige bemoediging voor een jonge speler.”

Pasveer ziet nog wel ruimte voor verbetering bij de jonge Engelsman, die inmiddels international is van Albanië, het land waar zijn ouders vandaan komen. ,,Het is een jongen met kwaliteiten, die nog jong is en moet leren om met bepaalde zaken om te gaan. Die jongen moet wel gepusht worden en we moeten hem blijven pushen. Dat geldt voor meer jongens. Het is belangrijk om keihard te werken en op training wat extra’s te doen, zodat je scherp bent om uit een mindere fase te komen of juist te zorgen dat je nog effectiever wordt. Dat moeten die jongens wel leren. Daar pushen wij hem wel in. De een heeft heel sterk de motivatie om dat uit zichzelf te laten komen, jongens als Mason Mount en Martin Ødegaard hadden dat, en anderen moeten daarin meer gepusht worden. Jongens van achttien, negentien moeten ook een beetje begeleid worden. Dat is ook een taak die we hier bij Vitesse nu hebben.”

Efficiëntie

Een van de punten waar Broja aan kan werken is de efficiëntie in zijn spel. Hij is weliswaar de clubtopscorer, maar miste ook veel kansen, waaronder opgelegde kansen tegen PSV en FC Groningen, die naar alle waarschijnlijkheid cruciaal waren voor het eindresultaat. ,,Tien goals en twee assists is niet slecht, maar het kan wel beter. Ik leg de lat hoog voor mezelf en ben persoonlijk eigenlijk nooit helemaal tevreden. Mijn hoofdtaak is om goals te maken. Ik wil altijd meer scoren, meer assists geven en het team meer helpen, zoveel als mogelijk is. Als ik er één of twee maak, terwijl ik de kans had om er drie te maken dan denk ik ‘waarom heb ik er geen drie gemaakt?’ Ik ben zeker nog niet tevreden en hoop mijn aantal nog verder op te voeren. In de jeugd van Chelsea maakte ik er vorig seizoen dertig, maar ik heb wel gemerkt dat het aantal kansen dat je op dit niveau krijgt een stuk lager ligt. Die weinige kansen die je krijgt, moeten erin.”

Broja maakt van zijn hart geen moordkuil en heeft na de moeilijke momenten ook steun gezocht in zijn naaste kring. ,,Ik heb over die momenten gesproken met mijn ouders en mijn zaakwaarnemer. En zij zeiden: ‘Het is beter dat je dit soort kansen vroeg in je carrière mist.’ Dit zijn momenten waar je veel van leert en waardoor je je uiteindelijk sneller ontwikkelt. Het maakt je mentaal sterker als je leert omgaan met dit soort tegenslagen.”

Ook in zijn persoonlijke situatie wordt de jonge spits mentaal op de proef gesteld. De Engelsman, die tot zijn verhuizing naar Arnhem nog gewoon thuis woonde, heeft door de coronamaatregelen zijn familie al maanden niet gezien. ,,Het is nog steeds lastig voor mijn ouders om te komen. Hopelijk komt daar binnenkort verandering in. Mijn ouders zijn inmiddels gevaccineerd en ik hoop dat ze toestemming gaan krijgen om te komen. Ik heb ze sinds begin december niet meer gezien. Dat is best wel lang, als je voor het eerst op jezelf woont. Je kunt wel zeggen dat ik versneld volwassen word.”

1/2 finale Vitesse – VVV Venlo 2 – 0
TOTO KNVB Beker
Gelredome Arnhem

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: