22 januari 2023 In de media

Beloning blijft uit voor strijdend Vitesse

Vitesse heeft zichzelf zaterdagavond vergeten te belonen tegen PSV. De Arnhemmers kregen een aantal goede mogelijkheden om te scoren, maar slaagden daar niet in. PSV deed dat wel via Guus Til, die voor het enige doelpunt van de wedstrijd tekende. In de slotfase ontving Kjell Scherpen, die eerder nog een penalty had gestopt, een rode kaart na een overtreding op Yorbe Vertessen.

De ontmoeting tussen PSV en Vitesse was de 75ste in Eredivisie-verband. Voor Phillip Cocu betekende dit treffen een terugkeer bij en weerzien met zijn oude club. De oefenmeester behaalde bij de Brabantse club vele successen, zowel als speler en als hoofdtrainer. De 52-jariger Eindhovenaar stuurde een gewijzigd elftal de wei in dan tegen NEC (0-0). Zo mochten Enzo Cornelisse en Mohamed Sankoh aan de aftrap verschijnen. Gabriel Vidović en Bartosz Bialek moesten genoegen nemen met een plek op de bank. Kacper Kozlowski zat wegens ziekte niet bij de selectie.

Beide ploegen kregen mogelijkheden in de openingsfase. Het eerste wapenfeit kwam van het hoofd van Million Manhoef. De linkspoot kon zijn hoofd tegen een voorzet van Carlens Arcus zetten, maar kon net niet genoeg richting aan de bal geven. Kort daarna kreeg Luuk de Jong een grote mogelijkheid om de score te openen, maar hij zag zijn inzet na het uitkappen van Ryan Flamingo op de paal belanden. De aanvoerder kreeg daarna de uitgelezen mogelijkheid om de ban te breken. Pol van Boekel keek een paar minuten naar het VAR-scherm, omdat Mitchell Dijks een overtreding beging op Anwar El Ghazi. De scheidsrechter besloot een strafschop toe te kennen en wees naar de stip. Vitesse-doelman Scherpen kwam als winnaar uit de strijd en keerde de penalty van de PSV-spits, waardoor de stand gelijk bleef.

Het eerste bedrijf kende zeven minuten blessuretijd, omdat De Jong in botsing kwam met Melle Meulensteen. De aanvalsleider kon het spel niet hervatten en werd vervangen door Johan Bakayoko. In de fase die daarop volgde draaide Maximilian Wittek een corner op de paal en kon Scherpen zich andermaal onderscheiden. Xavi Simons probeerde met een voorzet El Ghazi te bereiken, die echter een teenlengte tekort kwam, waardoor de Vitesse-doelman reddend kon optreden.

Na de theepauze kwamen de Brabanders uitstekend uit de kleedkamer en zij openden ook vrijwel meteen de score, via Til. De aanvallende middenvelder zette zelf de aanval op en kon buiten het zestienmetergebied uithalen. Zijn inzet belandde via een stuit en de binnenkant van de paal achter Scherpen: 1-0.

De Arnhemmers probeerden zich te herpakken en via Manhoef een vuist te maken. De linksback annex rechtsbuiten was het eindstation van een counter, maar kon met zijn poging Walter Benítez niet verrassen. Het waren de Eindhovenaren die het initiatief meer naar zich toe trokken naarmate de tweede helft vorderde. Zo probeerde El Ghazi het vanuit de tweede lijn, nam Simons het doel onder het vuur na een fraaie individuele actie en probeerde Philipp Mwene Scherpen in de korte hoek te verschalken, maar hij slaagde daar niet in.

In de slotfase probeerde Cocu met verse krachten nog een doelpunt te forceren. Zo mochten Vidović en Nikolai Baden Frederiksen hun opwachting maken. Matúš Bero was nog dicht bij de gelijkmaker met een kopbal, maar hij kon Benítez niet verschalken. Vitesse voerde de druk op in de slotfase en was tot tweemaal toe dichtbij. Zo kregen invallers Miliano Jonathans en Bialek een goede mogelijkheid, maar wilde de bal er maar niet in. Een strijdend Vitesse ging derhalve met 1-0 onderuit in Eindhoven. Het was een wedstrijd van uitersten voor Scherpen, die een strafschop keerde maar ook nog een rode kaart ontving in de blessuretijd. De doelman beging een overtreding op Vertessen en moest het veld verlaten.

De club uit Arnhem zal zich snel moeten herpakken, want komende woensdag (18.45 uur) komt FC Twente op bezoek in GelreDome.

PSV vs Vitesse 1-0 (0-0)