15 februari 2022 In de media

Benjamin Schmedes nieuwe technisch directeur Vitesse

Het technische beleid van Vitesse komt in handen van Benjamin Schmedes. De 36-jarige Duitser is door de Arnhemse club per direct aangesteld als de nieuwe technisch directeur. De voetbalbestuurder tekent een contract tot medio 2024 bij Vitesse, waar hij de opvolger is van de naar de Italiaanse Serie A-club Genoa vertrokken Johannes Spors.

De in Hannover geboren en getogen Schmedes maakte als verdediger deel uit van de jeugdacademie en het tweede elftal van zowel Hannover 96 als Werder Bremen. Parallel aan zijn spelersloopbaan behaalde hij een academische graad in bewegingswetenschappen, politicologie, bedrijfskunde en sportmanagement. Nog voordat hij zijn master afrondde, lanceerde Schmedes al zijn technische carrière. In januari 2009 ging hij namelijk als bestuursassistent aan de slag bij Hamburger SV, waar hij in oktober 2014 doorgroeide tot Hoofd Scouting. Nadat Schmedes deze functie drie jaar bekleedde, werd hij eind 2017 door VfL Osnabrück binnengehaald als sportief directeur.

De keuze van Schmedes voor VfL Osnabrück pakte uitstekend uit. De bestuurder wist namelijk een succesverhaal te schrijven met de club uit Nedersaksen. Terwijl in zijn eerste seizoen vanuit een lastige situatie degradatie uit de derde liga van Duitsland werd afgewend, legde Schmedes met zijn team de bouwstenen voor een mooie verrassing in het seizoen 2018|2019. De ‘Lila-Weißen’ werden kampioen en promoveerden zodoende na acht jaar weer naar de Tweede Bundesliga. Daar wist VfL Osnabrück zich vervolgens ondanks bescheiden financiële middelen knap te handhaven, maar dat lukte een seizoen later niet nog een keer. Daarop besloot Schmedes om zelf, ondanks een tot 2023 doorlopend contract, afscheid te nemen van de paars-witte club. Een half jaar eerder was de Duitser nog vanuit het management toegetreden tot de directie.

Schmedes leerde de voetbalwereld zo vanuit verschillende perspectieven kennen en heeft inmiddels 7,5 jaar ervaring opgebouwd in de technische leiding van Duitse clubs. Bij Vitesse schrijft hij dus het volgende hoofdstuk in zijn carrière. “Na mijn vertrek bij VfL Osnabrück heb ik bewust de tijd genomen om na te denken over mijn volgende stap. Toen Vitesse op mijn pad kwam, was mijn interesse direct groot. Dat goede gevoel werd bevestigd tijdens de prettige gesprekken met de clubleiding. Vitesse is op mij overgekomen als een professionele en warme club, met een grote historie. Ik voel me aangetrokken tot de voetbalfilosofie en het potentieel van de club, het geloven in meer. Met de ambitie om structureel mee te spelen om Europees voetbal, maar ook met een focus op de eigen academie. Ik ga de komende tijd gebruiken om de club, de staf, de spelers en de rest van mijn nieuwe collega’s goed te leren kennen, maar we gaan ook direct aan de slag met de dossiers die op tafel liggen. Daarbij zal de blik natuurlijk ook al gericht zijn op komend seizoen”, aldus Schmedes. “Maar eerst staat het speciale tweeluik met SK Rapid Wien te wachten in de UEFA Europa Conference League. Het is een prachtig begin van mijn periode bij Vitesse.”

Algemeen directeur Pascal van Wijk over de aanstelling van Schmedes: “Benjamin past heel duidelijk in de weg die wij zijn ingeslagen met Vitesse, als gaat om kennis, ervaring en voetbalvisie. We zijn dan ook verheugd dat de samenwerking, na een aantal goede en uitgebreide gesprekken, rondgekomen is. Benjamin staat voor een sterke visie, een moderne en innovatieve aanpak en een focus op zowel de korte als de lange termijn. Hij beschikt over een breed netwerk, kent de Nederlandse markt goed en heeft het opleiden en ontwikkelen van talent hoog in het vaandel staan. Het profiel van Benjamin sluit naadloos aan bij het voetbal en de ontwikkeling die wij nastreven. Wij zijn er daarom van overtuigd dat hij zal bijdragen aan de verdere professionalisering van onze voetbalorganisatie en het waarmaken van onze (Europese) ambities.”

Na het vertrek van Spors in december werden de technische honneurs bij Vitesse tijdelijk waargenomen door Marcel Klos. De 33-jarige Duitser is inmiddels, in het kielzog van Spors en conform afspraak, ook vertrokken uit Arnhem. Vitesse bedankt Klos voor zijn inzet en wenst hem veel succes voor de toekomst.

Bron: Vitesse / Foto's: SV-Vitesse

Hoofdsponsor: