26 februari 2021 In de media

Bescheiden bijdrage Vitesse als 5de club aan Europese coëfficiëntscore

Ajax ging met hangen en wurgen door tegen Lille OSC, terwijl PSV vlak voor tijd struikelde over Olympiakos Piraeus. Dat PSV de één na laatst overgebleven Nederlandse club in Europa is en dat Ajax als laatste overblijft, is geen toeval: dat hebben we vaker gezien sinds de zomer van 2016. VoetbalPrimeur ontleedt de Europese resultaten van de laatste vijf seizoenen: wie heeft de meeste punten gepakt voor Nederland?

Puntentelling

Eerst een korte uitleg over de puntentelling voor Europese wedstrijden. Elke club kan bij een goed resultaat in de Champions League of Europa League punten voor zijn land verdienen: twee punten per overwinning, één punt bij een gelijkspel. In de Champions League leveren deelname aan de poulefase en plaatsing voor de knock-outrondes vier punten extra op. Verder krijgen clubs één bonuspunt per Champions League-ronde die ze overleven. In de Europa League zijn er pas vanaf de kwartfinales extra bonussen te verdienen.

Het totaal aantal punten wordt verdeeld over het aantal Europese deelnemers per land. PSV, Ajax, AZ, Feyenoord en Willem II hebben dit seizoen tot nu toe 40 punten verdiend voor Nederland: als we dat door 5 delen komen we voor dit seizoen uit op een zogeheten coëfficiëntscore van 8.000. De coëfficiëntenranking van Europa wordt bepaald door de coëfficiëntenscores van de laatste vijf seizoenen bij elkaar op te tellen. Nederland staat achtste, met een totale coëfficiënt van 38.000. Dat betekent dat de Eredivisie-clubs in de afgelopen vijf jaar 190 punten hebben gepakt voor Nederland. Welke clubs hebben hieraan meegeholpen en wie leverde de grootste bijdrage?

Ajax (punten: 86 / coëfficiëntscore: 17.2)
Die laatste vraag kunnen we alvast beantwoorden: Ajax heeft sinds de zomer van 2016 bijna de helft van alle Nederlandse punten in Europa gepakt. In 2017 werd de Europa League-finale bereikt, twee jaar later stond Ajax zelfs op de drempel van de Champions League-finale, terwijl ze al in de tweede voorronde moesten beginnen. In dat seizoen was Ajax met 32 punten zelfs de best scorende club van Europa. Eén uitglijder in het rampseizoen 2017/2018 – waarin het over Nice en Rosenborg struikelde – maar vier keer Europees overwinterd in de laatste vijf seizoenen: Nederland kan altijd op Ajax rekenen, blijkt ook dit seizoen

PSV (punten: 37,5 / coëfficiëntscore: 7.5)
PSV is een goede tweede. De Eindhovenaren hebben de afgelopen jaren twee keer de Champions League-poulefase – en bijbehorende bonussen – gehaald en wisten dit seizoen weer eens te overwinteren in Europa. De ploeg van Roger Schmidt wist voor de winterstop vier keer te winnen in de Europa League en verdiende hiermee meer punten voor Nederland dan Champions League-deelnemer Ajax. De nummers één en twee van Nederland hebben inmiddels allebei dertien punten verdiend in dit Europese seizoen: Ajax kan dit totaal echter verder aanvullen en PSV niet…

AZ (punten: 31 / coëfficiëntscore: 6.2)
AZ maakt het podium compleet. De Alkmaarders hebben de afgelopen vijf jaar iets minder gescoord dan PSV, maar doen het over het algemeen prima in Europa: vier keer begonnen in de voorrondes, drie keer de Europa League gehaald, twee keer overwinterd. Dit seizoen leek AZ knap overeind te blijven in zijn loodzware poule met Napoli en Real Sociedad. In de laatste speelronde struikelde het echter uitgerekend over zwakke broeder Rijeka.

Feyenoord (punten: 23 / coëfficiëntscore: 4.6)
Ook Feyenoord is een vaste gast in Europa, tussen augustus en december welteverstaan… De stadionclub speelde sinds 2016 drie keer in de Europa League en één keer in de Champions League, maar strandde steeds in de poulefase. Dat was dit seizoen ook het geval, in een groep met Dinamo Zagreb, Wolfsberger AC en CSKA Moskou. Desondanks haalde Feyenoord nog een respectabel aantal punten binnen voor Nederland.

Vitesse (punten: 5,5 / coëfficiëntscore: 1.1)
Buiten de top-vier is er één Nederlandse club die de afgelopen vijf jaar in een Europese poulefase mocht spelen: Vitesse won in 2017 de beker en mocht in het seizoen daarna direct de Europa League in. Dat werd geen groot succes – het avontuur eindigde na zes poulewedstrijden – en in het daaropvolgende seizoen waren de Europa League-voorrondes het eindstation, maar de Arnhemmers leverden wel een bescheiden bijdrage aan de coëfficiëntenranglijst.
FC Utrecht (punten: 4 / coëfficiëntscore: 0.8),
Willem II (punten: 2 / coëfficiëntscore: 0.4),
Heracles Almelo (punten: 1 / coëfficiëntscore: 0.2)
En dan zijn er nog drie clubs die Nederland vertegenwoordigden in de Europa League-voorrondes: zij pakten samen zeven van de 190 punten voor Nederland. Heracles begon in 2016 aan zijn eerste en laatste Europese avontuur en struikelde direct over het Portugese Arouca.

FC Utrecht overleefde één jaar later twee voorrondes en rook aan een stunt tegen Zenit Sint-Petersburg, maar ging pas in de verlenging door de knieën. In 2019 blameerde datzelfde FC Utrecht tegen het Bosnische Zrinjski Mostar. In september mocht Willem II Europa in: de Tricolores haalden uit tegen het Luxemburgse Progrès Niederkorn, maar gingen vervolgens zelf af tegen Rangers FC.

Conclusie
En zo komen we dus uit op 190 punten, verdiend door acht Eredivisie-clubs die de grens over gingen. De verhoudingen tussen de clubs onderling zijn echter redelijk scheef: Ajax pakte dus bijna de helft van alle Nederlandse punten en de top-vier is verantwoordelijk voor ruim negentig procent van de Nederlandse score. Nederland staat inmiddels stevig in de top-tien van de coëfficiëntenranglijst en is de komende jaren verzekerd van één direct Champions League-ticket.

Bron: Voetbalprimeur - Bew. SV / Foto's: SV

Hoofdsponsor: