12 juli 2024 In de media

Beslissing KNVB over Vitesse uitgesteld, Franke moet cruciaal besluit nemen

ARNHEM – Vitesse krijgt minimaal nog een week uitstel van de beroepscommissie. Dat melden bronnen aan Omroep Gelderland. Daarmee houdt de Arnhemse club kans om te blijven bestaan. Het is een verrassende wending in het meeslepende proces, want ook Vitesse had verwacht dat er deze dagen uitsluitsel zou komen over de licentie. Het besluit zorgt voor gemengde gevoelens.
Het besluit tot uitstel is weer een nieuw hoofdstuk in het schimmenspel dat zich afspeelt rond de Gelderse club. Omdat de competitie op 9 augustus begint en het gedegradeerde Vitesse gewoon in het speelschema is opgenomen, staat er druk op de zaak die zich afspeelt in een bijzonder krachtenveld.

Onvoorwaardelijke garantie ontbreekt

De extra week geeft Vitesse nog gelegenheid om een ‘onvoorwaardelijke garantie’ af te geven dat het seizoen kan worden uitgespeeld en de club niet opnieuw in grote geldproblemen komt. Die ligt er nu niet. Voor de voetbalbond is continuïteit het allerbelangrijkste. Ziet de KNVB die, dan kan Vitesse door.
De keiharde garantie moet komen van de nieuwe suikeroom Guus Franke. Maar de zakenman die opgroeide in Ewijk, stopt pas geld in Vitesse als hij ook aandeelhouder kan worden. Nu zijn er door Franke nog geen middelen op een rekening gestort.

Toelichting Vitesse tijdens geheime hoorzitting

In het diepste geheim heeft donderdag een hoorzitting met de KNVB plaatsgevonden waarbij ook interim-directeur Edwin Reijntjes van Vitesse een toelichting mocht geven op de reddingsplannen. In die plannen speelt Franke, oprichter van het Zwitserse IT-bedrijf Axiom Partners, een hoofdrol. Hij is de afgelopen weken als enige kandidaat overgebleven om Vitesse weg te trekken van de afgrond.
Na die zitting, die geheim bleef om veiligheidsredenen, zou binnen een aantal dagen uitspraak komen. Dat bevestigde Reijntjes vorige week ook. Maar de beroepscommissie gunt Vitesse nu toch weer wat langer tijd, ondanks de tijdsdruk. Anderzijds kan het besluit worden uitgelegd als twijfel.

Arnhems bureau keurde Franke al goed

De licentiecommissie, zij doen onderzoek naar Franke, heeft mogelijk nog te weinig bewijs in handen dat de ondernemer betrouwbaar genoeg is als partij. Dat laatste is opvallend. In gezamenlijk overleg, waarschijnlijk tussen de KNVB en Vitesse, werd een gerenommeerd accountantskantoor ingeschakeld om Franke door te lichten.
Dat is het Arnhems bureau Grant Thornton. Zij kwamen deze week met een positief oordeel. Toch geeft de licentiecommissie nu nog geen toestemming aan Franke om alle aandelen te krijgen.
Dat zit zo. Het uitstel is verkregen omdat de licentiecommissie meer tijd nodig heeft om Franke blijkbaar nog grondiger door te lichten dan nu al is gebeurd. Deze vijfkoppige commissie maakte eerder bekend dat Vitesse dinsdag de profvergunning zou kwijtraken.

Franke moet storten

Die dag gebeurde er niets. De zaak werd opgeschort. Daarop volgde de gesloten beroepszitting in Zeist en werd vooral gesproken over de kredietwaardigheid van Franke. Hij is nog altijd niet goedgekeurd door de KNVB als nieuwe eigenaar. Maar moet nu wel miljoenen euro’s storten waardoor Vitesse minimaal twaalf maanden vooruit kan. Dan kan Vitesse vrijwel zeker het seizoen in met behoud van de licentie.

Vergelijking met Coley Parry

Franke wil echter zo snel mogelijk eigenaar zijn. Dat is zijn voorwaarde om fors te investeren. Hij ziet kansen met Vitesse, ook om zijn naamsbekendheid te vergroten. De 48-jarige Gelderlander is nu aan zet om aan te tonen dat hij een risico wil nemen en wil wachten. De vergelijking met Coley Parry dringt zich op.
De Amerikaan leende Vitesse vorig seizoen uiteindelijk miljoenen euro’s, zonder dat de Amerikaan zeker wist dat hij eigenaar zou worden. Parry maakte wel keiharde afspraken en bedong boeteclausules en woekerrentes. Vitesse kon door, maar de licentiecommissie keurde hem af. Met als reden dat de herkomst van zijn gelden niet werd vertrouwd. Dat zorgde bij Parry voor wrok.
Franke en Parry sloten uiteindelijk een uurtje voor de deadline van het inleveren van documenten bij de beroepscommissie onderling een deal. De vordering van Parry op Vitesse was weg. Voor de KNVB een eis. Franke gaf ook een eerste garantie af voor de acute geldproblemen en de tekorten voor het volgend seizoen. Maar wel op voorwaarde van de aandelen en dus het eigenaarschap.

Wil Franke wachten op groen licht?
De vraag is nu of Franke door de hoepel van de KNVB wil springen. Bronnen laten Omroep Gelderland weten dat dit voor de ondernemer geen risico hoeft te zijn als hij niets te verbergen heeft en het geld heeft. Met Axiom Partners draait Franke een miljardenomzet. Maar er is minder bekend over of hij schulden heeft en hoe het zit met de winst. De kans is groot dat de licentiecommissie ook daar vragen over heeft.
Het gevolg is dat Franke moet wachten op groen licht. Dat kan maanden duren, zo stellen bronnen. Ondertussen moet hij nu wel de financiële problemen oplossen. De vraag is of hij dat wil en, misschien, kan. Franke zei vorige week nog dat zijn geld zuiver is en dat er genoeg middelen zijn om te investeren.
Hij bezocht deze week zelfs het supportershome van Vitesse. Daarmee lijkt de investeerder uit Ewijk nu ook niet meer terug te kunnen. Hij zinspeelde al over bouwen aan een gezonde toekomst en zijn ambities om voor promotie te gaan. Vitesse is enerzijds opgelucht met het uitstel, maar weet ook dat de sleutel tot toegang naar het voetbalveld in handen ligt van alleen Guus Franke.
Vitesse heeft nog niet gecommuniceerd over het uitstel van de beroepscommissie.

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: