21 januari 2021 In de media

’Betaald voetbal oplossing om mensen thuis te houden’

De Eredivisie is komend weekend over de helft heen. Tijd voor een tussenbalans met manager competitiezaken Jan Bluyssen van de KNVB over voetballen in coronatijd. Wat betekent de invoering van de avondklok voor het betaald voetbal? En hoe denkt hij over het competitieverloop en de kritiek op innig juichende en strak gekapte profvoetballers?

De avondklok wordt vanaf komende zondag ingevoerd. Wat voor invloed gaat die hebben op de wedstrijden in Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie?

„Voor ons verandert er niet veel, want de regel van de overheid is dat je voor werk naar buiten mag. De wedstrijden worden gewoon afgewerkt, waarbij de betrokkenen toestemming hebben om met een werkgeversverklaring buiten te komen. De gigantische kijkcijfers die er zijn, laten zien dat voetbal een oplossing is om mensen thuis te houden en vertier te kunnen geven in deze tijd. In totaal zijn er 10 miljoen unieke kijkers geweest dit seizoen. Die maximaal 1500 voetballers en stafleden, die daarvoor rondreizen, vormen door het frequente testen en de intensieve medische begeleiding geen risico voor de volksgezondheid.”

Zijn jullie tot op heden tevreden over het competitieverloop in coronatijd?

„Je hoopt altijd op een vlekkeloos verloop, maar dit seizoen was dat tegen beter weten in. Je wist van tevoren, dat het zeker niet vlekkeloos zou zijn. Als ik dan nu zie, dat we vanwege corona geen inhaaldatum hoeven te gebruiken, dan kun je niet anders stellen, dan dat we daar heel erg tevreden over moeten zijn. We hebben zeven wedstrijden moeten verplaatsen. Als je dat afzet tegen het totale aantal wedstrijden dan is dat een minimumpercentage. Daar kunnen we met z’n allen wel een beetje trots op zijn. In de zomer is samen met de overheid, KNVB en de clubs ontzettend hard gewerkt aan de protocollen en het testbeleid. Op basis daarvan hebben we het vertrouwen gekregen van de overheid, waardoor we de enige competitie zijn die heeft doorgespeeld.”

In de herfst was er een serie aan afgelastingen op rij vanwege corona-uitbraken bij clubs. De laatste tijd zijn er minder frequent grote uitbraken geweest. Hoe blij zijn jullie daarmee?

„Het klopt dat het de laatste tijd minder is voorgekomen, maar het is niet zo, dat we daardoor nu minder alert zijn. Laten we in het betaald voetbal vooral heel scherp blijven op het naleven van de protocollen. Er kan zo weer een grote uitbraak zijn bij een club, kijk naar Go Ahead Eagles vorige week. Daarnaast zijn we zeer alert op de nieuwe Britse variant. Ik blijf zeggen, dat clubs deze competitie extra punten kunnen halen door het naleven van de protocollen, waardoor er geen positieve gevallen in de selectie komen.”

Nu de Eredivisie ook voor de helft is afgewerkt, is het risico van het volledig schrappen van het seizoen verdwenen. Is dat een opluchting?

„Na Ajax-Feyenoord afgelopen zondag kon ik een kleine glimlach niet onderdrukken, omdat de competitie dit seizoen nu niet meer nietig verklaard kan worden. Dat hebben we voor dit seizoen zo afgesproken. De wedstrijden zoals die tot nu toe zijn gespeeld, blijven in de boeken staan, wat er ook gebeurt. Het is nog niet genoeg om tot kampioen te worden benoemd of om te promoveren of degraderen, want daarvoor moet 85 procent van de wedstrijden worden gespeeld, maar die eerste stap hebben we toch maar mooi gezet.”

Hoe bezorgd is de KNVB over de kritiek die er is op het gedrag van voetballers en supportersgroepen, die zich onvoldoende aan de coronamaatregelen houden?

„In onze branche moeten we ons echt heel goed realiseren, dat we samen met de overige topsport als een van de weinigen nog in competitie zijn en daar moeten we optimaal invulling aan geven. Dat betekent dat je ook een voorbeeldfunctie hebt. We leggen er voortdurend de nadruk op, dat iedereen zich moet houden aan de gestelde maatregelen. En op momenten, dat dat niet gebeurt, zoals met het juichen bij doelpunten of voetballers die toch naar de kapper gaan, dan heeft dat zeker onze aandacht. Het is nu ook onderwerp van gesprek met de clubs. Gelukkig zijn het incidenten, maar daar balen we wel van.”

Tot slot. Wat is het gevoel bij de KNVB over de kansen, dat dit seizoen in het betaald voetbal wordt uitgespeeld?

„Mijn gevoel is honderd procent, dat we de competities gaan uitspelen. Daar hebben we alle vertrouwen in en het wordt ook steeds realistischer. Maar daarvoor zullen we wel super alert moeten blijven op het naleven van de protocollen en ons steeds bewust moeten zijn van de voorbeeldfunctie die we hebben. Als we dat doen, dan moet het lukken om de competities uit te spelen, ook als de situatie rond het virus de komende tijd onverhoopt ernstiger zou worden.”

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: