21 april 2020 In de media

Betaald voetbal wacht persconferentie Rutte in spanning af

Zoals heel Nederland kijkt ook het betaald voetbal uit naar de persconferentie die premier Mark Rutte dinsdagavond om 19.00 uur geeft.
Worden de maatregelen verspoepeld? En komt er duidelijkheid over evenementen, die nu tot 1 juni verboden zijn?

Rutte zelf zei afgelopen week in de Tweede Kamer dat het kabinet daar vanavond duidelijkheid over hoopt te geven. 'Het loket gaat zeker niet in één keer open. Er zal maatwerk nodig zijn om aan de anderhalvemetersamenleving te voldoen', vertelde de premier afgelopen week op zijn persconferentie over eventuele versoepeling van de coronamaatregelen.

De signalen voor een mogelijke hervatting van de Eredivisie zijn niet positief. Burgemeesters van diverse grote steden willen dat het kabinet alle evenementen, waaronder ook de wedstrijden in het betaald voetbal vallen, tot 1 zeker september verbiedt. De KNVB zou zich volgens hen moeten richten op het nieuwe seizoen en het voetbal coronaproof maken.

Volgens de NOS lijkt het erop dat het kabinet hieraan gehoor wil geven. In dat geval lijkt het uitgesloten dat het seizoen 2019/20 nog kan worden afgemaakt. In aanloop naar de persconferentie van Rutte is vorige week vergaderd over het scenario waarbij er een punt wordt gezet achter het seizoen. De KNVB zal zelf moeten beslissen wat er in dat geval gebeurt.
 
Clubs als Ajax, AZ en PSV spraken zich eerder al nadrukkelijk uit voor het stopzetten van de Eredivisie, maar de KNVB liet op 7 april vervolgens weten dat alle belanghebbende partijen toch de intentie hadden om het seizoen uit te spelen. Mits het verantwoord en veilig is, natuurlijk. De voetbalbond laat zich in dat opzicht leiden door de richtlijnen van de regering en het RIVM.

UEFA
De UEFA was eerder nog fel gekant tegen het voortijdig stopzetten van de competities, maar lijkt inmiddels wat bijgedraaid te zijn. Deze dinsdag heeft de Europese voetbalbond een informatieve sessie met de 55 nationale bonden georganiseerd.

Komende donderdag houdt het uitvoerend comité een telefonische vergadering om de gevolgen van het coronavirus te bespreken.

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: