15 januari 2023 In de media

Beter Vitesse speelt gelijk in Gelderse derby

Vitesse heeft in de Gelderse derby voor de vierde keer op rij gelijkgespeeld in de Eredivsie. Thuis in GelreDome kwam de formatie van Phillip Cocu niet verder dan 0-0. Ondanks het feit dat NEC na 21 minuten al met tien man kwam te staan, omdat Oussama Tannane met rood het veld moest verlaten, werd er niet gescoord. De brilstand bleef op het scorebord staan.

Vandaag was het eindelijk tijd voor de 59ste Gelderse derby in Eredivisie-verband. Vitesse nam het in GelreDome op tegen NEC. Voorafgaand werd er eerst afscheid genomen van Loïs Openda. De clubtopscorer van vorig seizoen, momenteel spelend bij RC Lens, was aandachtig toeschouwer bij het honderdste officiële duel tussen Vitesse en NEC. Er was ook aandacht voor Sondre Tronstad, die zijn honderdste officiële wedstrijd voor Vitesse speelde.

Gabriel Vidović was niet van de partij in de derby. De van een schorsing teruggekeerde Maximilian Wittek wel en speelde daarom hangend op links. Mitchell Dijks nam daarom zijn vertrouwde plek op de linksbackpositie in. Voor de rest stuurde hoofdtrainer Cocu dezelfde namen het veld in als in de uitwedstrijd tegen AZ (1-1).

Vitesse begon scherp aan de derby en de eerste kans van de wedstrijd was dan ook voor de Arnhemmers. Kacper Kozlowski bracht Million Manhoef in stelling. De linkspoot probeerde uit te halen, maar NEC-doelman Jasper Cillessen bracht redding. Dat deze wedstrijden altijd verhit zijn, was wel duidelijk. En dat liet voormalig Vitessenaar Tannane in de 23ste minuut ook zien. De middenvelder van de Nijmegenaren ontving een directe rode kaart nadat hij Kozlowski met zijn hand in het gezicht raakte. NEC moest de wedstrijd daardoor met tien man vervolgen. De club uit Arnhem probeerde hierna de druk op te voeren. Dit resulteerde in een aantal goede mogelijkheden voor rust. Zo pegelde Wittek de bal richting de kruising, maar vond hij Cillessen op zijn pad. Matúš Bero en Kozlowski probeerden het kort daarna ook, maar hun pogingen gingen rakelings over het doel.

Na de theepauze werd Kjell Scherpen voor het eerst echt getest. Souffian El Karouani kon uithalen na een goede individuele actie. De Vitesse-doelman kon handelend optreden en tikte de inzet uit de hoek. De club uit Arnhem zocht de aanval en probeerde het overtal om te zetten in kansen. Na ruim een uur spelen kregen de Arnhemmers twee kansen op rij. Tronstad mocht uithalen in het vijandelijke zestienmetergebied, maar schoot de bal op de vuisten van NEC-goalie Cillessen. Ook Manhoef kon uithalen, maar zijn inzet werd geblokt.

Cocu voerde in de zeventigste minuut – op zoek naar een doelpunt – twee wissels door. Zo mochten Miliano Jonathans en Nikolai Baden Frederiksen proberen om de ban te breken. Dat lukte laatstgenoemde ook bijna. De Deen verscheen in kansrijke positie en kreeg de kans om uit te halen, maar ook zijn inzet werd gekraakt. De Arnhemse formatie voerde de druk op en kwam bijna op voorsprong via de bedrijvige Wittek. De Duitser kon uithalen, maar zijn gekraakte schot vloog net over de kruising.

De Arnhemmers waren bijna de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en ook in de slotfase kregen de Arnhemmers nog een aantal mogelijkheden, maar de bal wilde er maar niet in. De derby eindigde daarom zoals die begon: 0-0.

Vitesse vs NEC 0-0 (0-0)

Scheidsrechter: Danny Makkelie

Gele kaarten: Wittek (Vitesse), Schöne, Proper, Verdonk, El Karouani (NEC)

Rode kaarten: Tannane (NEC)

Opstelling Vitesse
Scherpen (K); Arcus, Flamingo, Meulensteen, Dijks (84′ Van Duivenbooden); Tronstad, Bero (C), Wittek; Kozlowski (90′ Sankoh), Manhoef (72’ Jonathans), Bialek (72’ Frederiksen)

Opstelling NEC
Cillessen (K); Sandler (79′ Kramer), Marquez, Tavsan (70’ Musaba), Mattsson (84′ Verdonk), Tannane, El Karouani, Dimata, Schöne (C), Van Rooij, Proper

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: