23 januari 2018 In de media

Bijeenkomst voetbal en veiligheid op de KNVB campus

Maandag was de KNVB Campus het decor van de bijeenkomst Voetbal en Veiligheid. Clubs, burgemeesters, politie en KNVB spraken met elkaar over het gastvrijer maken van het Nederlandse betaald voetbal.
“We hebben lang maatregelen als combi’s en hekwerken gebruikt om voetbal veiliger te maken”, zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. “Met het project ‘Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal in 2020’ willen we er met z’n allen naartoe dat er steeds meer maatwerk komt om raddraaiers te straffen, maar vooral dat het voetbal vriendelijker wordt voor de overgrote meerderheid die van het spel wil genieten.”

We spelen betaald voetbal voor de fans. Iedereen vindt wedstrijden waarin beide teams gesteund worden door een grote achterban, zoals de bekerfinale, het allermooiste.” Dat de bijeenkomst een dag na de Klassieker – waar geen fans van Feyenoord bij aanwezig waren – werd gehouden, is toeval. “Maar het is wel een goed voorbeeld. Die wedstrijd krijgt nog meer beleving als er supporters van beide clubs bij aanwezig kunnen zijn.”

“Het was zeer nuttig om met alle partijen bij elkaar te komen”, zei Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem. “We kijken hoe we samen kunnen optrekken en de kleine groep die het voetbal verstiert doelgericht kunnen aanpakken.” De Jong: “Iedereen onderkende tijdens de bijeenkomst het belang van goed gastheerschap. Dat geldt niet alleen voor je eigen supporters, maar ook voor die van de bezoekende club.”

Gastvrij
Diverse gemeenten en clubs hebben reeds initiatieven gelanceerd om het voetbal gastvrijer en veiliger te maken. De bevindingen daarvan werden met elkaar gedeeld tijdens de bijeenkomst. Marcouch: “In Arnhem trekken we bijvoorbeeld steeds meer samen op met de supporters van Vitesse. We streven daarbij onder meer naar een gastvrij ontvangst voor de bezoekende supporters, maar ook dat er steeds meer jonge fans naar het stadion kunnen.”

“Iedere club, iedere supportersgroep en ieder stadion is anders”, zegt Marcouch. “Het Gelredome beschikt bijvoorbeeld over goede veiligheidsvoorzieningen, wat het ons makkelijker maakt. Maar we kunnen weldegelijk landelijk afspraken maken over dit onderwerp, onze intentie is immers allemaal hetzelfde. We streven gezamenlijk naar gastvrij en veilig voetbal.”

Ambitieniveau
De KNVB probeert de discussie over gastvrij voetbal hoog op de agenda te krijgen en houden bij de betrokken partijen. De grote opkomst maandag deed De Jong dan ook goed. “We willen het ambitieniveau op dit gebied omhoogschroeven. We zijn er niet direct bij betrokken als er een combi wordt opgelegd, de burgemeester blijft verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn gemeente."

“Maar we spreken wel uit dat we – samen met alle partijen – het aantal combi’s dat wordt opgelegd terug willen brengen. Daarnaast nemen we onze verantwoordelijkheid door bijeenkomsten als deze te organiseren en te kijken we waar we onze bijdrage kunnen leveren qua reglementen, competitieplanning of het organiseren van opleidingen. Ook treden we steeds meer in gesprek met het Supporterscollectief.”

“Het is, zeker voor dit onderwerp, belangrijk dat we met z’n allen voetbal steeds meer gaan bekijken vanuit het oogpunt van de supporter”, besluit De Jong. “We hebben maandag de tijd genomen om dit onderwerp te bespreken met alle betrokken partijen. Daarom vond ik dit een hele goede dag.”

KNVB / foto’s SV

Hoofdsponsor: