13 maart 2021 In de media

Bijna heel Nederland is het ’thuisvoordeel’ kwijt, behalve Vitesse

Het is meer dan een jaar geleden dat een Eredivisie-wedstrijd in een vol stadion werd gespeeld. Supporters worden niet alleen voor het gevoel gemist, maar ook in de cijfers is het gebrek aan fans op de tribune merkbaar.

In april 2020 keken we al vooruit naar voetbal zonder publiek. Toen konden we vooral de financiële kant belichten, maar de sportieve effecten vielen toen nog lastig te voorspellen. Nu weten we daar meer over. Kijken we naar de Eredivisie, dan zien we vooral verliezers. Uit data van Opta blijkt dat thuisclubs in de Eredivisie tot nu toe nog nooit zo weinig wedstrijden wonnen als dit seizoen.

Het winstpercentage is 40,4, een historisch dieptepunt. Rekenen we alleen de duels mee waarbij helemaal geen publiek meer aanwezig was, dan is dat percentage 39,1. Het winstpercentage van uitclubs is zonder publiek 33,5, waardoor het bijna fifty-fifty is wie dit seizoen wint in de Eredivisie. Daar moet bij gezegd worden dat sommige clubs dit seizoen simpelweg minder goed presteren dan in de vorige jaargang, waardoor het winstpercentage in thuiswedstrijden lager uitpakt. Bij andere clubs is het lastiger de sportieve neergang in eigen huis te verklaren.

Vitesse koploper met bijna 30% stijging

Vitesse laat zich niet van de wijs brengen door een leeg stadion en dat geldt ook voor Ajax en PSV. Bij de koploper steeg het winstpercentage ten opzichte van vorig seizoen, maar over de afgelopen twintig jaar is er nauwelijks een verschil te ontdekken. Dat is ook zo bij PSV, al verbeterden de Eindhovenaren zich in thuiswedstrijden wel flink ten opzichte van vorig seizoen. Het winstpercentage in wedstrijden zonder publiek ligt vijftien hoger. De grote vraag vóór het seizoen was hoe Feyenoord zou omgaan met een lege Kuip. Het winstpercentage ligt lager, maar is niet gekelderd.

In de afgelopen twintig jaar was het winstpercentage van de Rotterdammers in thuiswedstrijden bijna zeventig. Dit jaar is dat zestig. Van de topclubs noteerde Feyenoord daarmee als enige een daling. Het gemis van het publiek wordt zo bij veel clubs gevoeld, alleen bij sommige heeft dat weinig invloed op de prestaties.

Bron: VI - Bewerkt SV / Foto's: SV - Stats Opta

Hoofdsponsor: