23 december 2018 In de media

Boezemvrienden Tutuarima en Foor zijn voor even vijanden in clash tussen De Graafschap en Vitesse

Als tieners schaafden ze hun knieën met partijtjes op straat in Elst. Nu staan ze voor het eerst tegenover elkaar. Op een uitverkochte Vijverberg. De Graafschap-verdediger Jordy Tutuarima schopt een doorgebroken Vitessenaar Navarone Foor ‘100 procent’ neer.
In de sfeervolle uitspanning Dries en Co, zetelend in het hart van Elst, vindt een joviale begroeting plaats. Jordy Tutuarima en Navarone Foor zijn boezemvrienden, dat is in alles zichtbaar. In het Gelderse dorp ligt hun jeugd. Maar dat opent dus meteen ook de weg voor plagerijen.

,,Jullie hebben zondag een flink pak slaag gehad, hè”, opent Vitesse-middenvelder Foor (26) het vuur. Tutuarima (25) knikt. De 8-0 nederlaag bij Ajax dreunt nog na bij de linksback van De Graafschap. ,,Maar Vitesse was volgens mij ook vrij kansloos tegen Ajax”, wijst ‘Tutu’ even haarfijn op de 4-0 nederlaag van de Arnhemse club tegen de Amsterdamse titelkandidaat.

Hulplijn
Het is duidelijk: de stellingen zijn betrokken. De twee profs, allebei van Molukse afkomst, schieten voortdurend in de lach en klieren graag. Zeker als de jeugdtijd ter sprake komt. Foor heeft zelfs een hulplijn nodig, om te bepalen wanneer hij van Opheusden naar Elst is verhuisd. Even verderop zitten zijn ouders. Tutuarima schudt lachend zijn hoofd: ,,Typisch ‘Naffie’. Hij kan het ook nooit alleen af.” Foor keert al snel terug met een antwoord: ,,Ik was 14 jaar. Ik kwam vlakbij Jordy te wonen.”

Jordy Tutuarima en Navarone Foor (rechts). © Raphael DrentZe kennen elkaar dan al lang. Tutuarima, geboren in Velp, groeit in Elst op in dezelfde buurt als de familie van Foor. ,,Op verjaardagen zagen we elkaar. Toen we een jaar of zes waren, gingen we al de straat op om samen te voetballen”, zegt de verdediger van de Doetinchemse club. ,,Ik mocht hem helemaal niet, Jordy was echt een rotkind”, voegt zijn maatje schaterlachend toe.

In hun jeugd spelen ze twee tegen twee op het ‘stenen veldje’. ,,‘Naffie’ en ik speelden meestal samen tegen onze broers. Het ging er echt hard aan toe. Als het moest, maakten we slidings op straat”, zegt Tutuarima. Foor: ,,Mijn broer Ernesto en ik konden wel aardig met elkaar overweg, maar tussen Jordy en zijn broer Nino was het echt haat en nijd. Daar moesten wij dan altijd om lachen.”

Kattenkwaad
Op straat halen de Molukse vrienden ook veel kattenkwaad uit. ,,Ik heb mijn neef Giovanni eens een keer in de maling genomen”, vertelt Foor enthousiast. ,,Ik deed mezelf op internet voor als een meisje en had contact met hem. Ik lokte hem naar het station in Elst. Toen stond Giovanni daar met een bosje bloemen te wachten totdat er een meisje uit de trein zou stappen, maar dat gebeurde natuurlijk niet. Ik kwam niet meer bij. Hij was boos. We hebben een maand niet met elkaar gesproken, haha.”

Tien kilometer verderop, bij NEC, leggen ‘Naffie’ en ‘Tutu’ de basis voor hun profcarrière. Ze koesteren hun tijd in Nijmegen. Foor maakt in 2001 de overstap van Sparta’57 uit Opheusden naar de jeugd van NEC, Tutuarima wordt een jaar later opgepikt bij Elistha in Elst. ,,Navarone zat in het begin een team hoger”, zegt de linkspoot van De Graafschap. ,,Ja, jij mocht niet met ons meedoen’’, zegt Foor, die lachend onder de tafel kruipt.

Vanaf de B-jeugd voetballen ze samen bij NEC. De klik is er binnen en buiten de lijnen. Tutuarima is dan nog linksbuiten, Foor speelt achter de spitsen of als linkermiddenvelder. ,,We vormden een goed duo. Vooral in wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en PSV vielen we in positieve zin op”, stelt ‘Tutu’. Foor beaamt dat: ,,Als ik achter jou stond, gaf ik een chipje over de verdediger heen en was jij al aan het rennen.”

Doorbraak
Als talenten dromen ze van het profbestaan, maar in de A-jeugd komt pas het besef dat een carrière in het betaald voetbal er ook echt in zit. Foor breekt door in het eerste elftal en ontpopt zich tot een steunpilaar op het middenveld van NEC. In 2016 maakt hij de gewaagde stap naar Vitesse, de aartsrivaal. ,,Ik vond dat helemaal geen vreemde keuze”, zegt Tutuarima. ,,‘Naffie’ ging er op alle vlakken op vooruit en is bij Vitesse een veel stabielere voetballer geworden.”

De loopbaan van ‘Tutu’ verloopt compleet anders. De linkspoot loopt in de A-jeugd een kruisbandblessure op en is ruim een jaar uit de roulatie. Hij knokt zich terug en verdient een plek in de hoofdmacht, maar meer dan vier invalbeurten zitten er niet in. De vleugelverdediger voetbalt nu, na omzwervingen via FC Oss, de amateurs van Juliana’31 en Telstar, alsnog in de eredivisie. Dat vervult Foor van trots. ,,Jordy heeft karakter getoond. Veel spelers hadden het allang opgegeven. Uiteindelijk voetbalt hij toch in de Arena.”

Gaan ze nu op het voetbalveld hun eigen weg, de band is stevig als vanouds. En de vriendengroep uit hun jeugd is ook nog steeds intact. ,,We zien elkaar wel minder, want iedereen heeft nu zijn eigen leven”, zegt Tutuarima. ,,Maar we spreken nog geregeld af en gaan jaarlijks de dag na kerst met z’n allen op stap. De groep bestaat uit zo’n vijftien man, bijna allemaal Molukse jongens. Een groot deel is familie van elkaar. De Molukse gemeenschap in Elst is groot. Familie is heel belangrijk voor ons.”

Verdriet
In vriendenkring wordt er volop gelachen. Veel en vaak. Maar de groep deelt ook leed en verdriet. De tragiek rond Tutuarima – de voetballer werd in september vader van een meisje, maar verloor tegelijkertijd een dochter – heeft Foor diep geraakt. ,,Ik leefde echt met Jordy mee, maar vond het moeilijk om hem een bericht te sturen. Normaal gesproken zijn wij altijd degenen die grappen maken. Nu wist ik niet goed wat ik moest zeggen. Ik ben blij dat het nu goed met zijn vriendin en dochter gaat.”

Foor en Tutuarima zijn blij met hun ontwikkeling op sportief gebied. Maar er zijn nog steeds toekomstdromen. Zo staat het duo open voor een buitenlands avontuur. ,,Wij eindigen later samen bij Bali United”, zegt de Vitesse-middenvelder gekscherend. ,,Ik zou ooit best die kant op willen”, vult zijn kameraad aan. ,,Niet specifiek naar Bali, maar een Aziatisch land zou mooi zijn.”

Vijanden
Zondag staan de Molukkers in de Gelderse burenruzie tussen De Graafschap en Vitesse voor het eerst tegenover elkaar. De wedstrijd staat al maanden in hun agenda. Op het veld zijn ze voor even geen vrienden. Wat als ze één tegen één komen te staan? ,,Dan schoffel ik hem neer”, zegt ‘Tutu’. ,,Ik schop de kop van zijn romp”, gooit Foor er nog een schepje bovenop. Hij schiet in de lach. Maar dan, serieus: ,,Edgar Davids en Clarence Seedorf waren ook goede vrienden. Maar op het veld waren het beesten. Zo hoort het te zijn. Alleen de winst telt.”

,,Wij hebben de punten hard nodig in de strijd tegen degradatie”, stelt Tutuarima. ,,Het wordt zwaar, want Vitesse heeft een goede ploeg met topspelers als Ødegaard, Serero…” Foor onderbreekt hem even: ,,Noem mijn naam ook.” Er volgt een lachsalvo. ,,Oké, en Foor.”

Gelderlander / foto’s SV

Hoofdsponsor: