30 november 2012 In de media

Bony-mania maskeert prestaties Vitesse

De sportpagina’s staan deze week vol met Wilfried Bony. Het Roda JC-nieuws beperkte zich tot een voorzichtige flirt met Ruud Vormer, verder bleef het stil in Kerkrade.
Zondag treffen Vitesse en Roda JC elkaar in Arnhem. Een blik op het verleden wijst uit dat duels tussen beide geelzwarten garant staan voor doelpunten. In de laatste vijf ontmoetingen had de neutrale toeschouwer met gemiddeld 5,4 treffers per wedstrijd niets te klagen.

Teamgeest
Na de zege bij PSV is het moraal hoog bij Vitesse. Met name de onbetwiste sterspeler oogst veel lof. Alle recente berichtgevingen omtrent Vitesse kennen hetzelfde onderwerp, althans, dezelfde hoofdrolspeler. Is Bony nog te verleiden tot een langer verblijf in Arnhem, en zo nee, wat wordt zijn volgende bestemming?
Als gevolg van de Bony-mania dreigt de prestatie die Vitesse als team levert onder te sneeuwen. Piet Velthuizen heeft dit door. Als een ware cultuurbeschermer wijst de doelman het team als beste speler aan. “Het elftal staat. We werken hard voor elkaar en misschien nog wel belangrijker: we durven te voetballen onder elke omstandigheid”, zegt hij op de officiële clubsite.

Ook de rol van de technische staf onder leiding van Fred Rutten mag niet onbelicht blijven, weet Velthuizen. “De technische staf hamert op een goede organisatie. We houden elkaar scherp en we gaan voor elkaar door het vuur. We hebben vertrouwen in elkaar”, slaat hij de spijker op zijn kop. Vitesse speelt goed, verzorgd voetbal en kent geen rotte appels meer.

Zwaar weer
Roda JC bood Ajax vorige week prima weerstand, maar gaf de wedstrijd in de slotfase uit handen, met een 1-2 nederlaag tot gevolg. De Limburgers hebben enkele zware weken achter de rug met forse nederlagen bij Heracles Almelo (5-1) en Feyenoord (5-2) en hopen na de clash in Arnhem in rustiger vaarwater terecht te komen. Met slechts tien punten uit veertien duels kan de equipe van Ruud Brood een overwinning goed gebruiken.
De wedstrijden volgend op die van zondag zullen bepalen met welk gevoel Roda JC de winterstop in gaat. Ook aanstaande tegenstanders sc Heerenveen (uit), NAC Breda (thuis) en VVV-Venlo (thuis) hebben punten nodig om de onderste regionen te verlaten. De druk op de Kerkradenaren is groot.

Leven zonder Bony
In de wetenschap dat koploper PSV op bezoek gaat bij Ajax kan Vitesse zondag een belangrijke slag slaan. De valkuil voor de ploeg van trainer Rutten ligt in haar kracht; men mag niet te zeer rekenen op de grillen van Bony. Zonder dat hij het door had deed Velthuizen op de clubsitede oplossing voor het post-Bony-tijdperk uit de doeken. Met hard werk en veel lef is dit Vitesse ook zonder haar sterspeler tot veel in staat.

Goal

Hoofdsponsor: