18 november 2012 In de media

Bony gidst Vitesse langs achttal Nijmegenaren

Vitesse heeft voor de tweede keer dit seizoen een thuiswedstrijd gewonnen. In een spectaculaire derby tegen NEC werd het 4-1. De bezoekers eindigden met acht man.
De Gelderse derby was voor het eerst in jaren weer een strijd tussen twee teams uit het linkerrijtje. Vitesse (derde) en NEC (zevende) steken in een goede vorm. Er werd dan ook veel verwacht van de beladen burenruzie. Vitesse hoopte in eigen huis de aansluiting te behouden met koploper PSV en nummer twee FC Twente. De plannen van trainer Fred Rutten moesten echter na drie minuten al gewijzigd worden na een enorme blunder.

Cadeau voor NEC

Guram Kashia speelde de bal terug op Piet Velthuizen, die veel te lang aarzelde en Melvin Platje over het hoofd zag. De spits van NEC kon vervolgens simpel scoren: 0-1. Na het vroege cadeau van Velthuizen probeerde de thuisploeg de draad op te pikken. Wilfried Bony en Kashia werden met kopballen gevaarlijk. In de tiende minuut kon Velthuizen opgelucht ademhalen. Topscorer Bony kopte een voorzet van Renato Ibarra langs Gabor Babos.

De enerverende openingsfase kreeg een levendig vervolg. Vitesse en NEC creëerden de nodige kansen. Bony, Marco van Ginkel, Theo Janssen probeerden het van afstand. Namens de bezoekers namen Rick ten Voorde, Nick van der Velden en Nathaniel Will het doel van Velthuizen onder vuur. De doelman bleek goed hersteld van zijn vroege fout. NEC hoopte de uitzege van vorig seizoen te herhalen, maar die missie werd bijzonder lastig.

Bony kleurt derby

Victor Palsson kreeg vlak voor de pauze zijn tweede gele kaart, waarvan de tweede zwaar bestraft door arbiter Ruud Bossen. Met tien man capituleerde NEC al vroeg na rust. Kashia ving bij een corner de bal op en schoot met links de 2-1 binnen. De wedstrijd leek daarmee snel beslist. NEC wilde wel, maar miste de geslepenheid om vanuit de counter echt gevaarlijk te worden. Vitesse leek vooral de voorsprong niet weg te willen geven.

Gaël Kakuta en Jonathan Reis zorgden voor de dreiging voorin, maar Babos voorkwam een derde Arnhemse treffer. De aantrekkelijke derby leek als een nachtkaars uit te gaan, totdat Bony de GelreDome weer in extase bracht. De Ivoriaan volleerde een voorzet van Kakuta knap binnen (3-1) Het is alweer de veertiende van het seizoen voor de spits.

NEC loopt rood aan

Met het derde doelpunt voor de thuisploeg was de wedstrijd beslist. De schade voor NEC nam in de slotfase nog grotere vormen aan. Remy Amieux kreeg zijn tweede gele kaart van Bossen en kort daarna moest Ryan Koolwijk met direct rood van het veld. De middenvelder ging volgens de door NEC bekritiseerde arbiter te hard door op Tomas Kalas. Met acht man konden de Nijmegenaren alleen maar wachten op het einde van de wedstrijd. Invaller Mike Havenaar bepaalde de eindstand nog op 4-1.