7 oktober 2012 In de media

Bony heeft een prijskaartje van 13 miljoen

Het mooiste compliment kreeg Wilfried Bony zaterdagavond misschien wel van Marco van Basten. ‘Een uitstekende voetballer. Een slimme speler, mét maar ook zónder balbezit’, aldus de trainer van Heerenveen, tijdens zijn actieve voetbalperiode zelf een aanvaller van absolute wereldklasse.
De teller van de spits van Vitesse staat na zijn drie treffers tegen Heerenveen (3-3) al op acht. Bony heeft bijzondere kwaliteiten. Fysiek sterk, prima techniek, neusje voor de goal en opmerkelijk koel. Geen wonder dat bij elke wedstrijd speciaal voor de international van Ivoorkust scouts uit vele landen op de tribune zitten.

‘Ik weet dat clubs me volgen’, reageert Bony ingetogen. ‘Maar zolang niemand zich officieel bij Vitesse meldt, kan ik weinig over mijn toekomst zeggen. De club weet dat ik open sta voor een vertrek, maar dan moet er wel serieuze belangstelling voor me zijn.’

Potentiële kandidaten moeten flink in de buidel tasten om de trefzekere spits aan te trekken. Zijn contract loopt medio 2015 af. Vitesse kan de hoofdprijs vragen voor zijn goaltjesdief, voor wie de Arnhemse club zelf begin 2011 circa 4 miljoen betaalde. Technisch directeur Ted van Leeuwen maakt er geen geheim van dat het ambitieuze Vitesse Bony voorlopig aan zijn contract wil houden. Hij voegt er wel aan toe dat iedere speler zijn prijs heeft, waarmee hij de deur open houdt voor clubs die pakweg 12 à 15 miljoen euro willen investeren in de spits.

Bony zelf blijft vooralsnog koel. Zowel binnen als buiten de lijnen. Zaterdagavond scoorde hij in de eredivisie voor het eerst drie goals in één wedstrijd. Vooral de derde was opmerkelijk. Als een stervende zwaan ging hij naar de grond toen Arnold Kruiswijk hem licht beroerde. Scheidsrechter Richard Liesveld zag aanvankelijk geen overtreding in de actie van de centrale verdediger van Heerenveen, maar op advies van zijn grensrechter kende hij Vitesse toch een strafschop toe. Bony benutte die koelbloedig.

‘Soms moet je slim zijn’, was alles dat Bony er na afloop over kwijt wilde. Zijn mimiek sprak evenwel boekdelen. Het was een ‘versierde strafschop’. Enige druk voelde hij niet toen hij zelf de penalty nam. ‘Had ik geen last van. Ik was cool.’

Een typerende opmerking voor de koele kikker uit Ivoorkust.

 

Algemeen Dagblad / Foto’s SV

Hoofdsponsor: