4 november 2012 In de media

Bony is Bony, een fenomeen

Met twee puntgave treffers bezorgde Wilfried Bony zaterdag zijn club Vitesse een verdiende uitzege op Ajax (0-2). De spits gaf zijn ploeggenoten het gevoel dat ze met hem in de punt van de aanval misschien wel heel lang om de titel kunnen strijden.
De topschutter uit Ivoorkust gaat zijn grenzen echter verleggen. Hij reist in de winterstop eerst richting de Afrika Cup. Daarna kan het niet meer lang duren of hij gaat zijn krachten in een grotere competitie meten.

Bony was bijna alles wat Ajax miste in de uitverkochte ArenA. Waar de gevallen kampioen het na de blessure van Kolbeinn Sigthorsson beurtelings met Siem de Jong, Ryan Babel en Christian Eriksen centraal in de aanval probeert, liet de gespierde Afrikaan zien hoe een elftal kan renderen bij de aanwezigheid van een pure centrumspits.

Bony moest 38 minuten wachten op zijn eerste kans, maar toen was het wel meteen raak (1-0). Het leek allemaal zo eenvoudig, die trap met de binnenkant van zijn voet. Maar bij wat minder geschoolde aanvallers verdwijnt zo’n bal regelmatig in de tweede ring van het stadion.

Ook zijn rake kopbal na 47 minuten getuigde van grote klasse. ‘Bony zwaaide wat met zijn heupen en stond vrij’, zag ook de verliezende trainer Frank de Boer. ‘Dat is klasse.’Bony trok de aandacht met zijn 11e en 12e competitietreffer. Nog opvallender was de manier waarop de gespierde spits er steeds weer in slaagde de bal bij zich te houden.

‘Als we onder druk kwamen, dan trapten we de bal naar Bony’, verklaarde Theo Janssen na zijn geslaagde terugkeer in de ArenA. ‘Die hield de bal wel vast. Hij is zo sterk dat het wel lijkt alsof hij er niets voor hoeft te doen.’Bony nam de vele complimenten na zijn hoofdrol in de ArenA lachend in ontvangst. ‘Ik ben blij voor mij en Vitesse’, zei hij.

In de toekomst wilde de spits niet kijken, aan valse beloften waagde hij zich al evenmin. ‘Nee, ik weet echt niet of ik het seizoen hier afmaak’, bekende de aanvaller die afgelopen zomer al openstond voor een buitenlands avontuur.

‘Bony is een fenomeen’, erkende de winnende trainer Fred Rutten. ‘Maar we moeten hem na de winterstop zeker een maand missen omdat hij dan op de Afrika Cup is. En ook ik weet niet of we hem daarna nog terugzien.

Of het elftal in elkaar stort als hij vertrekt? Nee, we hebben ook nog andere aanvallers.”En hij staat geloof ik nog tot de zomer van 2015 bij ons onder contract’, viel Janssen zijn trainer bij. ‘Dus met de miljoenen van Bony kunnen we ons ook weer versterken.

Maar Bony is inderdaad Bony, een fenomeen.’

Eredivisie Live / Foto’s SV

Hoofdsponsor: