30 oktober 2011 In de media

Bony opnieuw goud waard voor Vitesse

Vitesse is en blijft voorlopig de beste club van Gelderland. Via een doelpunt van Wilfried Bony na 20 minuten in de tweede helft versloeg de ploeg van trainer John van den Brom in een matig, zelfs enigzins saai duel, in Doetinchem De Graafschap met 1-0. Vitesse blijft daardoor een van de naaste achtervolgers van koploper AZ.

Op de sfeervolle Vijverberg begon De Graafschap voorzichtig aan de Gelderse derby. Geen onnodige kansen weggeven stond centraal. Vitesse kon daardoor bouwen aan een veldoverwicht. Vanuit het overvolle middenveld was het echter vrijwel onmogelijk de scherp bewaakte spits Wilfried Bony te vinden.

Ook van de vleugels kwam de aanvoer aan Arnhemse kant nauwelijks door. De hangend op links spelende Nicky Hofs had te veel ruzie met de bal en op rechts voerde de grillige Giorgi Chanturia zijn individuele acties te ver door. De defensie van De Graafschap kwam in de eerste helft dan ook nauwelijks in problemen. Doelman Yves de Winter moest alleen optreden bij een afstandsschot van Hofs.

Ook De Graafschap was aanvallend machteloos. De eenzame spits Rydell Poepon kwam niet los van zijn bewakers. Invaller-doelman Eloy Room, bij Vitesse vervanger van Piet Velthuizen die tijdens de warming up afhaakte, kreeg dan ook nauwelijks iets te doen.

De derby brandde pas echt los na 20 minuten in de tweede helft. Vitesse kwam toen op voorsprong nadat Bony op aangeven van Nicky Hofs de 0-1 binnen tikte. Het was de achtste competitietreffer van de aanvaller. De Graafschap werd er door gedwongen het te voorzichtige spel om te zetten in meer opportunistisch voetbal.

Veel leverde dat De Graafschap niet op, want de defensie van Vitesse gaf geen kansen weg. Alleen Ted van de Pavert had een mogelijkheid. Hij schoot voorlangs. Vitesse kreeg door de aanvalsgolven van De Graafschap alle ruimte voor vlijmscherpe counters. De zelfzuchtige Giorgi Chanturia verzuimde daarbij de marge te verdubbelen.

Lees hier het wedstrijdverslag van minuut tot minuut.

90+3. De Graafschap wil een penalty, maar er leek weinig aan de hand. Wel krijgt de ploeg een hoekschop, waaruit Meijer kan schieten. Room pakt zijn inzet klemvast. Meteen daarna is het afgelopen.
90+3. Doelman De Winter gaat mee naar voren en kopt over het doel van Vitesse. Wat een ontknoping was dat geweest!
90+2. Poepon staat even helemaal vrij in het strafschopgebied. Maar omdat hij een hoge bal niet in één keer op doel durft te schieten, is de kans voorbij.
90+1. Drie minuten extra tijd.
90. Poepon haalt uit vanuit een moeilijke hoek, maar de bal gaat ruim naast het doel van Room.
86. Bony ontsnapt aan de buitenspelval en probeert het met een artistieke lob, die op het dak van doel belandt.
83. In een overvol strafschopgebied kan Poepon uithalen. De spits van De Graafschap schiet net naast. Beste kans voor de thuisploeg vandaag.
82. Opnieuw een enorme kans voor Vitesse. Bony speelt Chanturia aan, die wild over schiet.
81. Gevaarlijke counter van Vitesse met twee aanvallers tegen een verdediger. Chanturia – die erg wisselvallig speelt – neemt te veel tijd en produceert een waardeloos schotje
78. Chanturia duikt op voor De Winter, maar de Belgisch keeper pareert zijn schuiver.
77. Invaller Hairemans van De Graafschap gaat met zijn eerste balcontact gigantisch in de fout. Büttner kan overnemen, maar schiet met zijn zwakke rechterbeen naast.
74. Met zijn 8ste Eredivisietreffer dit seizoen heeft Bony al meer gescoord dan de clubtopscorer van Vitesse in de laatste 2 seizoenen en evenveel als clubtopscorer Ricky van Wolfswinkel in 2008/2009.
70. 0-1 Vitesse! Hofs wordt weggestuurd door Van der Heijden. Doelman De Winter komt onnodig zijn doel uit, waardoor Hofs met een simpele pass Bony in staat stelt de score (eindelijk) te openen.
68. Chanturia met een hard schot van buiten het strafschopgebied. De Georgiër schiet recht op De Winter.
61. Ook in de tweede helft blijft spektakel vooralsnog uit. Deze wedstrijd heeft een doelpunt nodig.
51. De Leeuw mag vanuit buitenspelpositie doorgaan. Vitesse-veredeiger Kalas achterhaalt de Graafschapper met een indrukwekkende sprint.
49. Vitesse krijgt een vrije trap op een mooie plek, maar Büttner schiet hopeloos naast.
46. De tweede helft is zonder wissels begonnen.

***

45+3. Het is rust in Doetinchem. Vitesse kan zijn status van subtopper nog niet waarmaken. De Graafschap weet de Arnhemse aanvallen goed te temmen. 0-0 bij rust.
36. Vitesse slaagt er de laatste minuten niet meer in om De Graafschap in de problemen te brengen. Beide ploegen lijden veel balverlies.
31. De Graafschap komt gevaarlijk opzetten na balverlies op het middenveld van Vitesse. Poepon maakt een aantal schinbeweigingen in het strafschopgebied, maar vergeet te schieten en raakt de bal kwijt.
26. De Leeuw duikt alleen op voor Room, maar wordt terecht teruggefloten wegens buitenspel
24. Vitesse heeft de regie in handen genomen. Chanturia probeert het twee keer met een schot, maar die pogingen kunnen De Winter in het doel van De Graafschap niet verontrusten.
19. Heerlijke aanval Vitesse. Van Ginkel met een prachtige aanname na een dieptepass van Kashia. De middenvelder bereikt Bony, die de bal niet lekker raakt en naast schiet.
16. Het eerste kwartier heeft weinig spektakel opgeleverd. Beide ploegen zijn voorzichtig begonnen.
5. Vitesse heeft de Estse doelman Marko Meerits opgetrommeld, hij neemt nu plaats op de bank, omdat Velthuizen geblesseerd afhaakte in de warming-up.
3. Goeie vrije trap van Hofs, maar De Winter duikt de bal uit de hoek.
1. De Gelderse derby in Doetinchem is begonnen.

De Graafschap: De Winter – Evers, Wormgoor, Meijer, Van de Pavert – Rose, Kujala, De Leeuw, Breinburg – Sreckovic en Poepon.
Vitesse: Room – Van der Struijk, Kashia, Kalas, Büttner – Van Ginkel, Annan, Van der Heijden – Chanturia, Bony en Hofs.