28 oktober 2011 In de media

Bony wordt topper

Met een stalen gezicht vertelde Ted van Leeuwen, technisch directeur van Vitesse, twee weken geleden voor mijn camera dat Wilfried Bony straks 18 tot 25 miljoen op moet leveren.

Ik schoot in de lach, maar trok mijn lach weer in na het zien van het serieuze gezicht van Van Leeuwen.

Maar het is wel een fenomeen die Bony. Hij heeft alles in huis om een topspits te worden. Hij is snel, doelgericht en enorm sterk. Al hangen er vier verdedigers in zijn nek, Bony geeft geen krimp. En de Ivoriaan heeft ook nog eens een uitstekende techniek. Het gemak waarmee hij een bal dood legt is verbluffend. Eigenlijk heeft hij alles.

Na tien wedstrijden heeft de pas 22-jarige (!) Bony inmiddels zeven doelpunten gemaakt, wat prima is voor een spits. Als hij die lijn door kan trekken, staat hij aan het einde van het seizoen op 24 doelpunten en staan de clubs ongetwijfeld voor de Ivoriaan in de rij. Het is eigenlijk een wonder dat Vitesse Bony vast heeft kunnen leggen. Hij was namelijk bij Sparta Praag al clubtopscorer en werd met die ploeg kampioen. En toch koos hij voor Vitesse. Vreemd, maar dat zal ze in Arnhem een zorg zijn.

Bony hoopt via de Nederlandse competitie een transfer naar een topland af te dwingen. En dan het liefst naar de Premier League. Zijn landgenoot en voorbeeld Didier Drogba achterna. Volgens Ted van Leeuwen is Bony nu op zijn 22e al verder dan Drogba op die leeftijd was, al haast Van Leeuwen zich daaraan toe te voegen dat dat niet betekent dat Bony ook zo goed wordt als Drogba.

Vitesse heeft dus een goudmijntje in huis. Een spits die een vermogen kostte. 3.6 miljoen om precies te zijn. En de Arnhemmers konden deze zomer al cashen. CSKA Moskou had serieuze interesse en had bijna 15 miljoen (!) over voor Bony. Vitesse wimpelde de Russen af omdat het in een positie is dat ze niet hoeven te verkopen en graag zelf van Bony willen genieten. Bovendien wil Bony naar een topcompetitie en dat is Rusland (nog) niet.

Als je alles zo bij elkaar optelt, was mijn lach bij Van Leeuwen misschien wel onterecht. Als Bony gevrijwaard blijft van blessures en aan het einde van het seizoen inderdaad 20 tot 25 doelpunten maakt, kan Vitesse deze zomer cashen. Het contract van Bony loopt dan nog twee seizoenen door. Het lijkt een ideaal moment. Tot die tijd kunnen wij nog genieten van deze topper in spe.

Eredivisie Live / Bas v Veenendaal

Hoofdsponsor: