6 november 2012 In de media

Bony zeker naar Afrika Cup

Wilfried Bony scoor­de zaterdagavond in de Arena te­gen Ajax (winst 0-2) zijn elfde en twaalfde goal van het seizoen. De spits uit Ivoorkust evenaarde daar­mee het aantal goals van vorig sei­zoen onder trainer John van den Brom.
Bony had toen 28 wedstrijden no­dig voor 12 goals, nu speelde hij er pas 11. Daarmee loopt hij ook nog voor op het meesterlijke gemiddel­de van Nikos Machlas, die in het seizoen 1997/ 98 34 goals scoorde voor Vitesse. Hij werd daarmee niet alleen clubtopscorer, maar ook de beste doelpuntenmaker van Nederland en zelfs Europa.

De kans dat Bony dit seizoen ook zo veel gaat scoren voor Vitesse, is ui­terst gering. Vanaf eind december is hij naar schatting vijf weken weg vanwege deelname van Ivoor­kust aan de Afrika Cup.

Hoe groot het clubbelang van Vi­tesse ook is, het afzeggen van de Afrika Cup is geen optie, stelde Bo­ny zaterdagavond. „Nee, dat kan niet. De wedstrijden om de Afrika zijn ook hele grote wedstrijden. Ik kom uit voor mijn land.”

Trainer Fred Rutten van Vitesse zag wat dat betreft ook al geen deur op een kier staan. „Dat heeft te maken met trots. We raken hem zeker een periode kwijt.”

Een jaar geleden verloor Vitesse vijf van de zes wedstrijden in de periode dat Bony voor de Afrika Cup weg was. Daaronder ook de kwartfinale van de KNVB-beker. Bony zelfs zinspeelt al veel langer op een definitief vertrek uit Arn­hem. Hij zegt toe te zijn aan een nieuwe, grotere club en verwacht in de winter te vertrekken.

Rutten denkt de miljoenen die de Ivoriaan moet opleveren, in de spe­lersgroep te mogen steken.

Dat hij het fenomeen uit Bingervil­le, Ivoorkust zal missen, staat bui­ten kijf. „Bony was vandaag voor Ajax ongrijpbaar. In ons strijdplan zou hij in duel komen met Poul­sen, die kan hem niet houden. Bo­ny was zo ontzettend sterk en wij speelden dat goed uit”, zag Rutten. Trainer Frank de Boer van Ajax on­derstreepte die woorden. „Bony deed dat fantastisch.”

Bony cijferde zich na afloop weg voor het teambelang. „Het is fijn om te scoren, maar het telt alleen als je ook drie punten haalt. Als ik tien keer scoor en we hebben geen punt, heb je er niets aan.”

Bony roemde na afloop het team. „We hebben het heel goed gedaan. Ajax had de bal, maar geen kan­sen. Wij kregen de kansen en maakten het af.”

Op de vraag of hij Vitesse nu ziet als titelkandidaat, antwoordde Bo­ny ontkennend. „Vitesse is nu nog geen kampioensploeg. We krijgen een paar zware wedstrijden (Twen­te, NEC, PSV, red.), dan kunnen we zien hoe we er voor staan.”

Over zijn eigen plannen had Bony geen nieuws. „Ik weet het niet.” Fred Rutten ook niet: „Niemand weet wat er met Bony gebeurt.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: