23 oktober 2011 In de media

Bony zit PSV dwars in de jacht op AZ

PSV ziet de achterstand op koploper AZ verder oplopen. De Eindhovenaren kwamen in de Gelredome niet langs Vitesse: 1-1.
PSV en Vitesse wisten dat de winnaar in Arnhem goede zaken zou doen door puntenverlies bij de concurrentie. Dat Vitesse de derde plek in handen kon krijgen was duidelijk in de goedgevulde Gelredome. De ploeg van trainer John van den Brom, zonder de geschorste publiekslieveling Giorgi Chanturia begon goed aan het duel met PSV, dat sinds 1997 al niet meer verloor in Arnhem.

Cadeau Büttner

Frank van der Struijk kreeg al in de tweede minuut een uitstekende kans. De rechtsback van Vitesse brak aan de rechterkant door en werd goed bediend door Wilfried Bony, maar Van der Struijk schoof de bal tegen de voeten van Andreas Isaksson. Bij PSV leek de organisatie niet goed te staat in de openingsfase. Het gevolg was veel gepraat onderling en dat bleek uiteindelijk goed uit te pakken. PSV kreeg wat meer grip op de wedstrijd en kreeg aardige kansen via Zakaria Labyad en spits Tim Matavz.

Vitesse wist echter zonder veel moeite stand te houden en kreeg enkele aardige mogelijkheden. Een volley van Alexander Büttner ging langs de kruising en een goede actie van Tomas Kalas werd door Marco van Ginkel niet gepromoveerd tot doelpunt. Waar Büttner eerder gevaarlijk werd, zorgde hij aan de andere kant voor de openingstreffer. De linksback speelde tekort terug op Piet Velthuizen, die Labyad de bal zag oppikken en Matavz bediende: 0-1. PSV kreeg de voorsprong daarmee cadeau.

Bony bejubeld

De Eindhovenaren lieten het initiatief na het doelpunt over aan Vitesse, dat weinig kon uitrichten met het balbezit. Bony probeerde het twee keer van afstand, maar de Ivoriaan kon niet dreigend worden. Dat werd hij na tien minuten in de tweede helft wel en het was direct raak. Vitesse rook kansen tegen een afwachtend PSV en kwam op gelijke hoogte via Bony. Zijn aanvalspartner Marcus Pedersen trok de bal goed voor en zag een aantal speler de bal missen, Bony deed dat niet (1-1).

Vitesse zette daarna aan en kwam bijna op voorsprong. Een schot van Van der Struijk verdween via de hak van Marcelo bijna in de kruising, maar Isaksson redde katachtig. De Vitesse-storm ging niet veel later weer liggen, waardoor PSV ook weer kansen kreeg om drie punten te pakken. Aanvoerder Ola Toivonen was dichtbij een treffer, maar de Zweed zag zijn kopbal van dichtbij net naast gaan. Na de goede kans van Toivonen volgde een open slotfase, waarin beide ploegen op meer hoopten.

PSV ‘verliest’

Echte grote kansen bleven echter uit, omdat zowel Vitesse als PSV geen tweede treffer wilde incasseren. Toch was PSV nog dichtbij kort voor tijd. In een scrimmage voor het doel van Velthuizen haalden Giorginio Wijnaldum en invaller Jeremain Lens niet de trekker over. PSV drukte Vitesse in de laatste minuten richting het eigen doel, maar de Arnhemmers verdedigden het punt. De ploeg van Van den Brom blijft daardoor bovenin meedraaien en staat zesde. PSV blijft tweede, maar ziet AZ uitlopen.