20 februari 2010 In de media

Bos: Ajax meester van het omschakelmoment

Trainer Theo Bos reist zondag met Vitesse naar de Arena in de wetenschap dat zijn ploeg 15 procent kans heeft op een over­winning bij Ajax.
Van de twintig confrontaties in Amsterdam sinds 1989 ( Vitesse’s promotie naar de eredivisie) won­nen de Arnhemmers er slechts drie, tegenover Ajax zeventien. Vit­esse won voor het laatst op 17 mei 2001 dankzij doelpunten van Mat­thew Amoah en de toen 17-jarige debutant Jhon van Beukering. Een gelijkspel rolde nooit uit de bus, de statistische kans daarop is nihil.

„ Om in Amsterdam te winnen, moeten we top zijn”, weet Bos, die de kracht van het huidige Ajax in beeld zag bij de laatste drie duels tegen achtereenvolgens FC Twente (3-0 winst), Heerenveen (0-2 winst) en donderdag Juven­tus (1-2 nederlaag).
„ Ajax kan makkelijk verschillende systemen spelen en ze zijn goed in de omschakeling. Ja, daar draait het tegenwoordig vaak om, fouten van de tegenstander afstraffen.
Standaardsituaties blijven belang­rijk, maar het moment van om­schakelen ook. De meeste teams staan tactisch zo goed dat er voet­ballend moeilijk door te komen is.
Dan moet je het hebben van het moment van balverlies. Daar is Ajax goed in, ze hebben technisch hele goede spelers en ze zijn snel, ze kunnen één tegen één goed uit­spelen”, weet Bos, die hoopt dat de klap die Ajax donderdag van Ju­ventus incasseerde (1-2 in de Euro­pa League) nog nadreunt. En dat mogelijk de loodzware return don­derdag in Turijn haar schaduw al vast vooruit werpt.
„ Ajax zal daar ook op reageren”, vermoedt Bos. „Die willen er voor waken dat ze in de fout gaan.
Maar de teleurstelling is er bij de spelers van Ajax natuurlijk wel, ik vind inderdaad dat je heel scherp moet zijn. Maar dat moet je sowie­so, als je Ajax laat voetballen be­leef je weinig plezier aan zo’n wed­strijd.”

Dat zijn spelers ook een mentale terugslag krijgen na de nederlaag tegen FC Twente (1-2), verwacht Bos niet. „ De teleurstelling was groot omdat we er zo dicht bij wa­ren. Maar wat overheerst is het goede gevoel over een goeie wed­strijd. We zijn heel dicht bij een re­sultaat geweest tegen een van de topploegen”, zag Bos, die als spe­ler van Vitesse twee van drie zeges in Amsterdam ( 0- 2 in 1991 en 0- 1 in 1999) meemaakte. „ Als je resul­taat wilt halen tegen een topploeg, moet je ook het geluk hebben dat zij de kansen níet afmaken en wij wél. Dát hebben we tegen Twente niet gedaan, de wedstrijd killen.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: