18 september 2010 In de media

Bos: ‘ Vitesse moet nu punten pakken’

Arnhemse ploeg wil degradatiezone verlaten in reeks die begint met thuiswedstrijd tegen NAC Breda
Vitesse begint vanavond aan de weken van de waarheid. In de ontmoetingen met NAC Breda ( vanavond in GelreDome), Flevo Boys (dinsdag, KNVB-beker), Ex­celsior en Willem II hoopt de club van president Merab Zjordania zich te herstellen van de zwakke start van het seizoen.

Op beter gezegd: de huidige num­mer zeventien van de ranglijst heeft snel succes nodig, om een fik­se crisis buiten de deur te houden. „We moeten punten gaan halen, dat is duidelijk”, beseft Vitesse-trai­ner Theo Bos. „In de komende maand moeten we punten pakken om weg te komen waar we nu staan. En dan wordt het ook wat rustiger.”

Van rust is vooralsnog geen spra­ke, zolang de komst van Zjordania slechts mooie perspectieven met zich mee brengt. De Georgische clubbaas heeft de selectie ook niet voor niets uitgebreid met acht nieuwelingen. De achtste plaats, goed voor een plek in de play-offs om Europees voetbal, voor minder doet Zjordania het niet in zijn eer­ste seizoen in Arnhem.

„Ik vind dat je best je ambitie mag uitspreken”, zegt Bos over de door Zjordania bepaalde doelstelling. „ Zjordania zal dat ook hebben ge­zegd in de wetenschap dat in ja­nuari de transfermarkt weer open gaat. Wellicht hebben dan weer transfers plaats. Dan is de doelstel­ling wel realistisch, denk ik.”

In het streven naar een betere klas­sering ontleent de Arnhemse oe­fenmeester zijn vertrouwen vooral aan het treffen met Heerenveen, vorige week zaterdag. In de slotfa­se verspeelde Vitesse knullig drie zeker gewaande punten (2-1), maar vier nieuwe basiskrachten ga­ven de ploeg ontegenzeggelijk een beter en frisser gezicht.

Of, zoals Bos het verwoordt: „We wisten dat we een moeilijke start hadden in de competitie. We wa­ren kwalitatief niet goed genoeg te­gen Ajax en Twente. Tegen Feye­noord hebben we slecht gespeeld, maar tegen Heerenveen was een stijgende lijn zichtbaar. Dat was de eerste keer dat we een week met de meeste nieuwe spelers hadden getraind. Toch waren we de baas op het veld in Heerenveen. Daar­op zijn we deze week doorgegaan. Met als doel van NAC te winnen.”

Tijdens de laatste repetitie voor het duel met de ploeg uit Brabant nam Zjordania persoonlijk een kijkje. Hij zag zijn landgenoot Gu­ran Kashia bezig tijdens zijn twee­de training op Papendal. De cen­trumverdediger heeft de afgelopen week zijn papieren in orde ge­maakt en is nu speelgerechtigd. Toch begint hij vanavond als bank­zitter.

Bos voert alleen de noodzakelijke wissel Alexander Büttner voor de gekwetste Jeroen Drost door. „We moeten ook een beetje het vertrou­wen geven aan het elftal”, stelde de coach. „ Ons spel was in Heeren­veen beter dan daarvoor. Lang­zaam moeten we tot het elftal ko­men dat ideaal zou zijn. De concur­rentie neemt toe. Als het goed is neemt daardoor ook de scherpte toe. En daar moeten we allemaal de vruchten van gaan plukken.”

Een voorname plek in het ideale team lijkt weggelegd voor Marcus Pedersen, de aanvaller uit Noorwe­gen die in Arnhem voor doelpun­ten moet zorgen. Pedersen kampt met liesklachten, maar kan komen­de week meetrainen met de groep.

De Gelderlander 18-09-2010

Hoofdsponsor: