17 augustus 2010 In de media

Bos tempert ambitie Zjordania

Vitesse-trainer Theo Bos reageerde gistermiddag in eerste instantie luchtig op het grote nieuws van de clubovername. „ Ik hoorde net dat ik mocht blijven, dus ik zit goed. Ik moet nu alleen nog een jaar zien bij te tekenen. Dan maak ik het kampioenschap ook nog mee.”

Trainer van Arnhemse club juicht komst van nieuwe clubeigenaar toe, maar vindt driejarenplan wel erg krap

- Drie jaar volgens Vitesse- trainer te kort om kampioen van Nederland te kunnen worden.
- Komst van ‘ toppers’ hoeft niet ten koste te gaan van doorstroming jeugdspelers.
- Jan Snellenburg verheugd nu financiële lucht is opgeklaard.

Even later was de toon, met betrekking tot de komst van de nieuwe eigenaar en geldschieter Merab Zjordania, alweer iets serieuzer: „ Zjordania komt zelf uit de voetballerij en weet wellicht dat zoiets als landskampioen worden makkelijker is gezegd dan gedaan. Ajax probeert ook al jaren weer de nummer één van Nederland te zijn, maar slaagt daar tot op heden niet in. Persoonlijk denk ik dat een periode van drie jaar, zoals Zjordania voor ogen staat, wel heel kort is om een dergelijke grote ambitie als kampioen worden te verwezenlijken.”

Duidelijk is wel dat op korte termijn veel gaat veranderen. Bos is nu trainer van een veredelde jeugdploeg. Straks, als de Georgische magnaat woord houdt, is Bos coach van een elftal vol vedetten. „Dat wordt dan weer een nieuwe uitdaging. Ik heb geen idee wat precies mogelijk is, maar als trainer kun je alleen maar blij zijn als de club waar je werkt in staat is goede spelers aan te trekken. In zekere zin is het ook noodzaak. We weten allemaal dat het met de huidige groep heel lastig was geworden om ons in de eredivisie te handhaven.”

Van een grote schoonmaak of het op een zijspoor zetten van eigen ta­lentvolle jeugd zal het volgens Bos niet direct komen. „Ik heb met Zjordania gesproken en de indruk gekregen dat hij stap voor stap te werk wil gaan. En het is wat Marco van Ginkel, een van onze talenten, zelf al zei na de wedstrijd tegen Ajax: Als je echt goed bent, kom je er toch wel.”

Op namen - de 17-jarige Georgiër Giorgi Chanturia uit de jeugdopleiding van FC Barcelona zou de eerste aankoop worden - wilde Bos niet in gaan. Hij verwacht wel zeggenschap te krijgen met betrekking tot de aankopen. „En in mijn contract staat dat ik de opstelling maak. Zodra dat verandert, ben ik wellicht wat minder positief. Maar vooralsnog zie ik de nieuwe ontwikkelingen als een grote kans voor Vitesse.”

Daar is Jan Snellenburg, een van de drie zogeheten ‘ Vrienden van Vitesse’, het helemaal mee eens. ,,Merab Zjordania lijkt mij geen bluffer. Zijn komst is voor Vitesse een goede zaak. Ik ben dus blij, maar voel vooral ook opluchting omdat we nu niet nog weer een seizoen lang alleen maar over geld en het aan elkaar knopen van de eindjes hoeven te praten. Want hoezeer we de begroting al hadden bijgesteld, het was nog steeds knijpen.”

Snellenburg hoopt met de ‘ Vrienden’ een adviserende rol te blijven spelen. „En mocht op een goede dag de nood weer aan de man zijn, dan staan we er. Maar zover zal het naar mijn idee niet meer komen. En over het blokkeren van de kansen van onze eigen jeugdspelers zit ik al helemaal niet in. Die jongens, die mij zaterdag in Amsterdam echt kippenvel hebben bezorgd, worden straks voorzichtiger gebracht. Dat is veel beter. We hebben opnieuw goud in handen en zijn nu in staat dat goud voor de club te behouden.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: