30 november 2013 In de media

Bosz dringt aan op komst van spits

Vitesse-trainer geeft bij clubleiding aan dat er in de winter een vervanger moet komen voor Jonathan Reis.
Vitesse-trainer Peter Bosz dringt aan op de komst van een nieuwe centrumspits in ja­nuari, wanneer de internationale transfermarkt weer open gaat. De coach heeft zijn wens neergelegd bij de clubleiding van de koplo­per van de eredivisie.

„Ik denk dat het goed is om te kij­ken of het mogelijk is dat we in de winter voor die positie iemand er bij krijgen”, zei Bosz gisteren tijdens het persuurtje voor de thuiswedstrijd van morgen tegen SC Cambuur (aanvang 14.30 uur). „Als trainer geef ik aan dat ik dat zo zie. Vervolgens is het aan de clubleiding om te kijken of het mogelijk is. Dat weet ik niet.”

Bosz heeft zijn verzoek kenbaar gemaakt bij technisch directeur Mohammed Allach, die gisteren niet bereikbaar was voor een reac­tie. Het is niet duidelijk of Vitesse zelf de boer op gaat in de zoek­tocht naar een nieuwe nummer negen, of dat de club zal aanklop­pen bij grote broer Chelsea.

Over het type centrumspits, dat hij graag ziet komen, wilde Bosz weinig kwijt. „Ik zoek een goede speler die de ballen er in schiet. Het is moeilijk om over een be­paald type te praten. Als je bij­voorbeeld kijkt naar Romario, Ibrahimovic en Falcao. Dat zijn spelers die je qua type niet met el­kaar kunt vergelijken. Maar het zijn allemaal geweldige spitsen.”

Bosz had dit seizoen drie cen­trumspitsen in zijn selectie, maar daar is alleen Mike Havenaar nog van over. Marcus Pedersen ver­trok eerder op huurbasis naar Barnsley FC en afgelopen week werd het contract met de op een zijspoor belandde Jonathan Reis ontbonden. „Mike en Jonathan waren de twee die daar kunnen spelen, daarom mocht Pedersen vertrekken”, expliceerde Bosz.

Bij de komst van Christian Atsu was Bosz benieuwd of de huur­ling van Chelsea ook als middel­ste aanvaller zou kunnen funge­ren, maar van die gedachte is hij afgestapt. „Hij zou inzetbaar zijn op alle vier posities voorin, maar ondertussen speelt hij links op het middenveld.”

Sinds de verbanning van Reis naar Jong Vitesse ontbeert Vites­se al een vervanger voor Haven­aar. Mocht de lange Japanner uit­vallen, dan heeft Vitesse een pro­bleem. „Nu zit Giorgi Chanturia bij de selectie om hem eventueel te vervangen”, zo gaf Bosz de op­lossing aan. Waarom Chanturia geschikt is voor deze rol? Bosz: „Hij is nog jong, maar hij is zo sterk en ge­bruikt zijn lichaam goed. Als we elf tegen elf spelen, dan is hij de spits bij de andere partij. Chantu­ria is een intelligente voetballer in het veld. Hij moet doelgerich­ter worden. Hij wil nog wel eens afkappen in plaats van op doel te schieten.”

De Georgiër zit ook morgen als stand-in voor Havenaar op de bank, wanneer SC Cambuur naar GelreDome komt. In dat duel keert Kelvin Leerdam terug in de basisopstelling. De rechtsback zat tegen Go Ahead Eagles (0-3) een duel schorsing uit. Zijn terugkeer gaat ten koste van Frank van der Struijk, die nu weer reserve is. Vit­esse mist alleen de langdurig ge­blesseerde Theo Janssen. „Cam­buur heeft net als wij slechts 18 te­gentreffers en is moeilijk te ver­slaan”, aldus Bosz. „Maar wij spe­len thuis, hebben onze suppor­ters achter ons en dan zijn we het aan onze stand verplicht om te winnen.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse:

Velthuizen; Leerdam, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Vejinovic, Atsu, Pröpper; Ibarra, Havenaar, Piazon.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: